Više

  U Sarajevu peta konferencija ministara svih razina vlasti

  Najčitanije

  U Sarajevu je održana peta Konferencija ministara pravde sa svih razina vlasti u BiH i predsjednika Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH. Uz ostale konferenciji je bio nazočan i ministar pravosuđa i uprave u Vladi Županije Posavske Pero Radić.

  Konferencije ministara pravde u BiH osiguravaju koordinirano praćenje implementacije najvažnijih reformskih procesa od zajedničkog interesa za sektor pravde u BiH i usuglašeno rješavanje najvažnijih pitanja u sektoru pravde u BiH, razmjenu stavova, te bolje korištenje domaćih i donacijskih sredstava.

  Dosadašnja praksa pokazala je da unutar ustavnog okvira BiH, sistem pravde koji predviđa jednake standarde, osiguranje integriteta, odgovornosti, profesionalizma, efikasnosti i neovisnosti moguće je jedino ostvariti aktivnim i koordiniranim radom institucija sa misijom za njegovu uspostavu i funkcioniranje.

  Organiziranje 5. ministarske konferencije predstavlja čvrsto i jasno opredjeljenje za nastavak reformskih inicijativa u sektoru pravde u BiH, prvenstveno na provođenju Strategije za reformu sektora pravde u BiH, koju su usvojili Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Pravosudna komisija Brčko distrikta BiH, kao i Akcijskog plana za njeno provođenje.

  Sudionici ministarske konferencije dali su punu potporu godišnjem Izvještaju o provođenju Akcijskog plana Strategije za reformu sektora pravde u BiH za 2018. godinu, Izvještaju o statusu aktivnosti iz Akcijskog plana Strategije za reformu sektora pravde u BiH Organizacija civilnog društva, Izvještaju o praćenju i ocjeni efikasnosti donatorske pomoći u sektoru pravde u BiH, prioritetima donatorske pomoći i nastavku reformi na osnovu revidiranog Akcijskog planu za vrijeme 2019. i 2020. godine.

  S Konferencije je upućen zahtjev za što brže usvajanje revidirane Državne strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina i donošenje zakonskih rješenja na svim razinama vlasti koji će doprinijeti jačanju vladavine prava, izvijestili su iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti