Više

  U Sarajevu radni sastanak sa županijskim ministrima okoliša i turizma kojemu je nazočio i ministar Pero Radić

  Najčitanije

  Predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, na čelu s federalnom ministricom Nasihom Pozder, održali su jučer (19.02.) u Sarajevu radni sastanak sa županijskim ministrima okoliša i turizma kojemu je nazočio i Pero Radić, ministar prometa, veza i zaštite okoliša Županije Posavske. Na sastanku su prezentirane aktivnosti Ministarstva, s naglaskom na nedavno usvojenu Strategiju o zaštiti okoliša Federacije i planove za iduće razdoblje.
  Županijski ministri okoliša i turizma prezentirali su svoje izazove, s posebnim osvrtom na trenutno nepravilno tretiranje svih vrsta otpada, akcije u cilju unaprjeđenja kvalitete zraka ali i iskazali spremnost da se pridruže procesima koji će dovesti do povećanja postotka zaštićenih područja gdje je neophodno unaprijediti koordinaciju s općinama i gradovima u Federaciji.
  Pero Radić, ministar prometa, veza i zaštite okoliša Županije Posavske istaknuo je potrebu za daljnjom izgradnjom i opremanjem reciklažnih dvorišta na području triju posavskih općina i uspostavom zelenih otoka, kao preduvjet za selektiranje i odvajanje korisnog otpada, reciklažu, transfer i zbrinjavanje beskorisnog otpada. Na sastanku se također razgovaralo i o potrebi sanacije divljih deponija uz vodotoke rijeke Save i Bosne, kako bi se prevenirala onečišćenja močvarnih područja Starače i Tišine za koja je pokrenut postupak proglašenja zaštićenog kopnenog krajobraza
  -Naš pristup je koordinacija, koja je nužna u ovoj oblasti i mi jedino zajedno s županijskim ministarstvima možemo imati odgovarajuće odgovore i politike u zaštiti okoliša. Zadovoljstvo mi je da to i županije razumiju i žele da usvojimo nove prakse temeljene na koordiniranim aktivnostima na što nas obvezuje i Strategija o zaštiti okoliša. Jasno se danas iskristaliziralo da naglasak moramo staviti na strateški pristup u upravljanju_otpadom. Stoga prvi naredni korak je donošenje Federalnog plana za upravljanje otpadom kojeg nemamo od 2017. godine i koji će uz novi Zakon o upravljanju otpadom moći postaviti smjernice i okvir za djelovanje na području cijele Federacije. S ovim imaju problem skoro sve županije, a parcijalna rješenja, kakva su do sada rađena, očito nisu bila pravi odgovor. Okoliš je zajednička briga, ali i šansa i drago mi je da takav pristup imaju i županijske kolege, izjavila je federalna ministrica Nasiha Pozder.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti