Više

  U spomen na herojsku obranu Galića

  Najčitanije

  U spomen na poginule branitelje na crti obrane u Oštroj Luci (Galići) danas 19. srpnja, održani su primjereni sadržaji. Program je započeo u filijalnoj crkvi Svetog Leopolda Mandića u O.Luci, svetom misom za sve poginule i umrle branitelje, nakon čega su kraj Spomen obilježja održani središnji sadržaji obilježavanja 29.obljetnice Boja na Galićima. Brojna izaslanstva: ispred MZ O.Luka, braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, Vlade ŽP i Općine Orašje, stranačka izaslanstva, položila su vijence i upalili svijeće kraj središnjeg Spomen obilježja. Molitvu opijela poginulim i umrlim braniteljima predvodio je župnik vlč. Zlatko Ivkić.

  Vlada ŽP je pokrovitelj obilježavanja značajne obljetnice u O.Luci, a obljetnici su nazočili uz ostale: predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić, predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić sa ministrima u Vladi, među kojima i ministar branitelja Marijan Kopić, kao i predsjednik Zajednice podružnica Udruga dragovoljaca i veterana HVO Županije Posavske Marijan Arlović. –Bitka je vratila vjeru i snagu našem narodu za ostanak i opstanak na ovim prostorima. Čast nam je biti domaćin svim braniteljima i svim izaslanstvima koji su došli pokloniti se herojskim braniteljima koji su na današnji dan živote položili za obranu svojih domova, istaknuo je predsjednik Vlade ŽP Topić.

  – Posavina je obranjena još mnogo puta, ali su Galići ostali simbol prve pobjede ostvarene i zasnovane na snazi onih što vole svoj dom i ognjište. Nikada se ne smiju zaboraviti imena hrvatskih vitezova ovoga kraja, jer upravo oni mogu biti najveći uzor svim budućim naraštajima, kako se bori i umire za svoju obitelj, dom i Domovinu te da se kroz generacije koje dolaze pamte kao vitezovi hrvatskoga naroda. Neka ova Spomen obilježja i Spomen soba, budu zalog očuvanja dostojanstva i digniteta Domovinskog rata, poručio je iz Oštre Luke ministar branitelja Marijan Kopić.

  Podsjetimo, 19.07.1992. g. agresor je po cijeloj crti bojišnice izveo žestok pješačko-tenkovski napad uz jaku topničku potporu s namjerom zauzimanja oraškog teritorija. Najveća žestina napada odvijala se oko sela Oštra Luka u zaseoku Galići i trajala je cijeli dan te srpanjske nedjelje. Protivnik je naišao na žestok i organiziran otpor branitelja, a borbe su bile toliko snažne da je isti dan crta obrane nekoliko puta probijana i vraćana. U konačnici, borbom prsa u prsa, neprijatelj je doživio katastrofalan poraz, kako u ljudstvu tako i u ratnoj tehnici.

  Osim u Domovinskom ratu, Oštra Luka je podnijela veliku žrtvu i u Drugom svjetskom ratu. U čast poginulim, nestalim i ubijenim sumještanima u tom ratu, danas je upriličeno otkrivanje Spomen ploče postavljene na pročelju mjesnog Doma, na kojoj je ispisano 141 ime.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti