Više

  U Svilaju obilježena dvadeset četvrta obljetnica stradanja branitelja 102. brigade HVO

  Najčitanije

  Jedna od odlika svakoga čovjeka i naroda trebala bi biti i zahvalnost prema svojim herojima, a naši branitelji su naši heroji, jer su bili spremni za slobodu svoga zavičaja dati ono najvrednije što su imali, svoj život. Dvadeset četvrta godina je prošla od kada je 11 branitelja 102. HVO brigade dalo svoje živote prilikom prelaska rijeke Save u Svilaju iz Hrvatske u Odžak. -Njihova imena Jurkić Marko, Grebenarević Vjekoslav, Majić Ilija, Stažić Darko, Jelušić Bono, Jelušić Mladen, Ambrozić Marinko, Katić Marko, Čalušić Željko, Šabanović Vahudin, Omićević Bahrija, uklesana u mramornu ploču trajno je podsjećanje na njihovu najveću žrtvu za današnju slobodu, stoga ih nikada nećemo zaboraviti, poruka je upućena u prigodnim sadržajima organiziranim u znak podsjećanja na te herojske trenutke, prenosi web stranica općine Odžaka.

  Počast poginulim braniteljima odali su predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obitelji stradalih branitelja, općinska, županijska i stranačka izaslanstva. Prigodnim govorom obratio se zapovjednik 102.brigadeTomislav Božić, općinski načelnik Jakov Ivanković i ministar branitelja u Vladi Županije Posavske Marijan Kopić.

  – Svake godine sve manje ljudi prisustvuje obilježavanju ove akcije, vrijeme čini da zaborav bude sve veći, ali bar mi pripadnici 102.brigade dok smo živi nećemo zaboraviti one koji su dali svoje živote da mi budemo ovdje, da budemo u svojim selima, gradu Odžaku, na svojim ognjištima, kako bi odali počast poginulim braniteljima, kazao je zapovjednik Božić. Načelnik općine Jakov Ivanković naglasio je da se ne smiju zaboraviti, kazao je, temelji naše povijesti. -Dužni smo pamtiti svoju povijest, prenositi što se dogodilo ovdje i na drugim mjestima i prenositi istinu o herojstvima 102. odžačke HVO brigade na naše mlade, našu djecu. Ministar branitelja Marijan Kopić istaknuo je da su obljetnice prigoda podsjećanja na herojske trenutke Domovinskoga rata i poginule branitelje koji su u ovoj akciji dali svoje živote, kao i sve poginule branitelje. -Dužnost nam je da prenosimo istinu o Domovinskom ratu, svim generacijama koje dolaze, kako se povijesne činjenice herojske obrane ne bi zaboravile, naglasio je ministar Kopić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti