Više

  U tijeku žetva soje u tri općine Županije Posavske

  Najčitanije

  U tijeku je žetva soje na području sve tri općine naše Županije Posavske zasijane na površini oko 2.500 ha. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske prepoznalo je značaj uzgoja ove kulture, kao i ograničenu dostupnost sjemenskog materijala na tržištu izazvanu pandemijom Korona virusa, te je i ove godine, u suradnji sa UNDP BiH putem projekta „Inicijativa za razvoj infrastrukture u Bosni i Hercegovini (CIDI)“ podržalo razvoj lanca vrijednosti proizvodnje genetski nemodificirane soje u okviru kojeg je dodijeljeno 130 tona sjemena soje za sjetvenu površinu od 1.300 ha i pri čemu je podržano 350 proizvođača sa područja jedinica lokalne samouprave: Odžak, Orašje i Domaljevac-Šamac.

  -Promatrano sa agrotehničkog aspekta, proizvodnja soje je vrlo značajna i u okviru sustava provođenja plodoreda, budući da nije pretjerano zahtjevna što potvrđuju iskustva mnogih proizvođača. Način njene proizvodnje lako će svladati i proizvođači bez iskustva i uklopiti je u plodored. Zbog intenzivne agrotehnike u proizvodnji soje tlo nakon nje ostaje plodno i čisto od korova. Soja, uz pšenicu i kukuruz, zauzima treće mjesto u strukturi zastupljenosti na obradivim poljoprivrednim površina naše županije, a kao kultivirana biljna vrsta veoma je značajna u ljudskoj prehrani zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti, ali i u proizvodnji hrane za životinje.

  Nasuprot neizvjesnostima koje je uzrokovala pojava pandemije koronavirusa i njen utjecaj na gospodarstvo, pa tako i poljoprivredu, vremenski uvjeti su bili vrlo pogodni za uzgoj ove kulture i ratari mogu biti zadovoljni sa stanjem iste. Prema prvim količinama otkupljene soje možemo govoriti o vrlo dobrim prosječnim prinosima (3 t/ha), za područje naše županije iznad uobičajenog prosjeka. Osim dobrog prinosa soje naše poljoprivredne proizvođače veseli i činjenica da njena otkupna cijena raste i da će financijski značaj proizvodnje ove uljarice biti znatno veći od očekivanog, pojašnjava Nada Ević, tajnik Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade ŽP.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti