Više

  U Tolisi potpisani ugovori za provedbu programa i projekata od interesa za Hrvatski narod u BH

  Najčitanije

  Temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske od 1. kolovoza 2019. godine o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2019. godinu, u prostorima Franjevačkog samostana u Tolisi, potpisani su ugovori o dodjeli financijskih sredstava s korisnicima potpore. Po drugi puta potpisivanje ugovora o financijskoj potpori održalo se u BiH uz nazočnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, dopredsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BIH i predsjednika HNS-a dr.Dragana Čovića, ministara i dužnosnika Vlade Republike Hrvatske, predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Bosne i Hercegovine te ostalih uvaženih uzvanika.


  U 2019. godini potporu je dobilo 89 programa i projekta koji su od posebnog interesa za Hrvate u Bosni i Hercegovini, u ukupnom iznosu od 25,8 milijuna kuna.Tijekom upriličene svečanosti nakon potpisivanja ugovora pod krovom Franjevačkog samostana i crkve UBDM u Tolisi koji su nacionalni spomenik, čule su se pozdravne riječi u znaku zahvale prije svega Vladi RH na pruženoj potpori od životne važnosti za Hrvate BiH.

  Tom prigodom državni tajnik Zvonko Milas čestitao je svim korisnicima potpore koji su potpisali ugovore, a prigodna su obraćanja uputili predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković i Dragan Čović, dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BIH i predsjednik HNS-a. Predsjednik Plenković se zahvalio za srdačan prijem u Tolisi i naglasio kako je Večer Hercegovine u Posavini uvijek je dobra prigoda za sinergiju Hrvatskoga naroda u BiH.


  Svečanosti potpisivanja ugovora uz ostale bili su ministri u Vladi RH i predstavnici diplomatskog kora, te brojni visoki dužnosnici iz Hrvatske i BiH. Uz ostale su bili Božo Ljubić i Željko Raguž (Odbor za Hrvate izvan RH), predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, Borjana Krišto, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH, Jelka Milićević, zamjenica predsjednika Vlade F BiH, Zora Dujmović, ministrica kulture i športa, predsjednik Skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić sa ministrima u Vladi i brojni drugi visoki gosti iz BiH i RH.

  Nakon potpisivanja ugovora, upriličen je prigodan kulturno-umjetnički program u kojem su sudjelovali učenici OŠ Fra Stipan Vrljić, članovi dramske skupine „Mali Princ“ te zbor mladih Mir iz Župe Blagaj Buna. Cijela ceremonija odvijala se u kongresnoj dvorani Franjevačkog samostana u Tolisi. Domaćinstvo takvog događaja pomno je odabrano jer bosanski franjevci stoljećima su bili i ostali čuvari kulturne i duhovne baštine svojega kraja. Domaćin svečane ceremonije potpisivanja u samostanu u Tolisi bio je gvardijan fra Mario Jurić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti