Više

  U Vladi Federacije BiH sastanak o suzbijanju širenja koronavirusa

  Najčitanije

  Zbog povećanog broj oboljelih od COVID-a – 19 u Federaciji BiH, te zbog činjenice postojojanja tendencija rasta, predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić je jučer (10.08.) sazvao hitan sastanak u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Na sastanak su bili predstavnici svih deset županijskih vlada u Federaciji BiH, predsjedavajući oba doma Parlamenta FBiH, te čelnici Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kao i federalnih uprava policije, inspekcije i civilne zaštite.
  Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da je na sastanku s predstavnicima županija dogovoreno da Vlada FBiH preuzme na sebe komunikaciju s javnošću o opasnosti koju predstavlja koronavirus, te da će sve bolnice biti aktivirane kao izolatoriji. Dogovoreno je i da se u županijama u skladu sa epidemiološkom situacijom donose mjere za suzbijanje širenja zaraze.

  -Radi se o opasnoj bolesti koja pogađa i mlađu populaciju, što imamo priliku vidjeti u posljednje vrijeme, a problem je što je zdravstveni sistem na granici kapaciteta – rekao je federalni premijer.
  Naveo je da će biti uspostavljena jedinstvena baza podataka o epidemiološkoj situaciji za čitavu Federaciju i precizirao da je danas, dva i po mjeseca nakon ukidanja stanja nesreće u FBiH, broj zaraženih osam puta veći, nego u dva i po mjeseca kada je to stanje bilo na snazi. U prva dva i po mjeseca borbe s koronavirusom usvajali smo mjere koje su broj zaraženih svele na 87, ali se dogodilo “smrzavanje” privrede i više nismo mogli dopustiti da se takvo stanje nastavi – naglasio je Novalić.

  Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez rekao je da situacija s koronavirusom više nije kriza, već da mi sada živimo s tim virusom, te da moramo naučiti da štitimo sebe i druge. Naglasio je da trenutno najviše oboljevaju osobe od 22 do 45 godina života. -Najveća smrtnost je među oboljelim koji su stariji od 55 godina, ali imamo sve više mladih građana koji umiru od te bolesti – naveo je Čerkez. Pojasnio je da je s predstavnicima županija dogovoreno da prate provođenje mjera koje je uvela Federacija, ali i da uvode dodatne ako to epidemiološka situacija u njihovoj županiji bude zahtijevala. Čerkez je poručio da moramo biti svjesni da se radi o izazovu kojem nisu uspjeli odgovoriti ni najveći europski zdravstveni sistemi.

  Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je da će inspekcijski organi u narednom periodu pojačano raditi, iako je u protekla tri mjeseca, kao i ranije, urađen veliki posao, izvijestili su iz Vlade Federacije BiH.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti