Više

  U Vladi ŽP sa rektorom i dekanima dogovarano jačanje Sveučilišnog centra u Posavini

  Najčitanije

  U Orašju je tijekom jednog mjeseca održan drugi po redu sastanak rektora, prorektora i dekana Sveučilišta u Mostaru kako bi se unaprijedio i jačao Centar studiranja u Orašju Sveučilišta u Mostaru. U Vladi Županije Posavske predsjednik Vlade Đuro Topić upriličio je radni sastanak kojemu su nazočili prof.dr.sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, dr.sc. Vlado Majstorović, prorektor za međusveučilišnu i međuinstitucionalnu suradnju, prof.dr.sc. Mario Vasilj, dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, prof.dr.sc. Ivica Musić, dekan Filozofskoga fakulteta i dr.sc. Tomislav Volarić, voditelj IT sektora Sveučilišta u Mostaru. Ispred županijske Vlade u dogovorima su sudjelovali resorna ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić, ministrica financija Nada Ćulap, član Upravnog vijeća Sveučilišta dr.sc. Marko Nedić i ravnateljica ŠC fra Martina Nedića Orašje u kojem je smješten dislocirani Centar studiranja Dijana Pejić.

  Tijekom jednosatnog radnog sastanka svi sudionici su se složili kako je zajednički cilj unaprjeđenje Centra studiranja u Orašju, kvalitete nastave i bolja organizacija kroz objedinjavanje referada na razini Sveučilišta u Mostaru. Dan je naglasak na mogućnosti uvođenja specijalističkih studija i cjeloživotnom obrazovanju, te potrebi unaprjeđenja IT sektora kako bi se u korak sa digitalnim vremenom omogućila nastava na daljinu.-Želimo žilavu i prkosnu Posavinu a nje nema bez mladih, bez studenata, zato ćemo taj segment jačati, naglasio je dr. Majstorović nakon izlaganja rektora i dekana u kojem bi se konkretnim smjerovima mogla unaprijedila i proširiti suradnja, te ojačati Centar studiranja u Orašju. U zaključku sastanka predsjednik Vlade Topić naglasio je kako neće izostati potpora Vlade za jačanje pozicije Sveučilišnog centra u Posavini. Usmjerio je predstavnike Sveučilišta prema mogućem uvođenju ekonomskog smjera vezano za poduzetništvo, dao potporu objedinjavanju referada, te obećao tehničku potporu IT sektoru. Neće izostati ni potpora studentima koja je do sada bila 50 % za studente iz Županije Posavske.

  -Ovo je nastavak naših razgovora koji ide u pravcu jačanja Sveučilišnoga centra u Posavini. Ponovo smo razmotrili važnost pokretanja novih studijskih programa. S druge strane, istaknuta je važnost cjeloživotnog obrazovanja i novih specijalističkih magistarskih studija. Cilj Sveučilišta i Vlade ŽP je ojačati Posavinu kao sveučilišno središte, s jedne strane kako bi omogućili konkurentno obrazovanje, opstanak i razvoj ovog dijela BiH, odnosno Posavine. Dogovorili smo se također da ćemo učiniti sve da ojačamo županiju na aspektu digitalizacije, ali isto tako da tehničke uvjete pojačamo kako bi mogli izvoditi sve oblike nastave koji su sukladni europskim standardima. Vrlo sam zadovoljan kako smo strukturirali, sistematizirali problem o kojem već razgovaramo nekoliko sastanaka. U narednih mjesec dana ćemo donijeti ključne i konkretne odluke koje studijske skupine od naredne akademske godine idu u Posavinu. U svakom slučaju ovi sastanci će rezultirati jačanju Sveučilišnog centra, a ja bih rekao i jačem akademskom životu u Posavini, izjavio je nakon sastanka rektor Tomić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti