Više

  U Vladi ŽP sastanak s federalnom ministricom okoliša i turizma

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić održao je danas u Vladi ŽP sastanak s federalnom ministricom okoliša i turizma Nasihom Pozder. Sastanku su nazočili federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić, ministar prometa, veza i zaštite okoliša ŽP Pero Radić, ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja ŽP Dragutin Živković i direktor Turističke zajednice ŽP Ivo Filipović.
  Povod sastanka je obilježavanje Svjetskog dana močvarnih staništa. Razgovaralo se o močvarnim područjima na području Županije Posavske Starači i Tišini, te o podršci u projektima zaštite okoliša i razvoja turizma.

  -Ovo je prva službena posjeta međutim nije moja prva posjeta ovom kraju, često sam bila tu i ranije i nadam se da će se ovakve posjete i dešavati što češće i što više puta. Razgovarali smo prije svega o današnjem velikom danu, a to je Dan močvarnih staništa. Pričali smo o zaštiti dva područja u Posavini, dakle Bara Starača i Bara Tišina, ali smo otvorili i jako puno drugih tema koje su bile interesantne i važne, a koje se tiču upravljanja otpadom, novih zaštićenih područja na ovom području, razvoju turizma, šta to može Vlada Federacije Bosne i Hercegovine učiniti zapravo da bi smo kako štitili tako i razvijali turizam u ovom kraju, izjavila je federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder.


  -Podrška Federalnog ministarstva okoliša i turizma je značajna i kontinuirana, a dokaz je posjeta pogotovo na današnji dan, Svjetski dan močvarnih staništa. U pripremi su županijski zakoni o proglašenju zaštićenih područja, Bara Tišina i Bara Starača. Također, imamo i znanstvenu podlogu tako da je sve spremno da uputimo zakone na Vladu i utvrdimo nacrte zakona, te ih uputimo u parlamentarnu proceduru, kada ćemo, nadam se, usvajanjem tih zakona zaštititi naša močvarna područja, Baru Tišina i Baru Starača koje predstavljaju veliko prirodno bogatstvo i biološki fond. Raduje me činjenicama da ćemo zaštiti ta područja i to će biti prva zaštićena područja na prostoru Županije Posavske i jedna od rijetkih na području cijele Bosne i Hercegovine. Govorili smo o daljnjoj potpori Federalnog ministarstva, ona je i dosad bila jako značajna i u financijskom smislu, ali i u savjetodavnom smislu u svemu ovome što radimo tako da nastavljamo donositi sve upravljačke akte koji dolaze nakon donošenja zakona, na daljnji popis svih onih biljnih i životinjskih vrsta koje su ugrožene tako da ćemo kvalitetno upravljati tim područjem, zaštititi područje od isušivanja i imati prirodno bogatstvo koje će vjerojatno pružiti i turističke potencijale. Također, razgovarali smo i o svim temama koje se tiču zaštite okoliša, prije svega upravljanje otpadom, nadogradnji reciklažnih dvorišta koje imamo na području Županije Posavske, saniranju divljih deponija, pogotovo u području koje je blizu zaštićenog područja, koje planiramo zaštititi izgradnjom zelenih otoka, dakle selektiranom prikupljanju otpada i iskorištavanju ambalažnog otpada tako da unaprijedimo gospodarenje deponijama i pomognemo našim jedinicama lokalne samouprave koliko je to u mogućnosti, rekao je ministar prometa, veza i zaštite okoliša ŽP Pero Radić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti