Više

  U Vladi ŽP Seminar o smjernicama za označavanje i kontrolu GMO-free prehrambenih proizvoda u BiH

  Najčitanije

  Agencija za sigurnost hrane BiH službeno je objavila nove smjernice o označavanju i kontroli GMO-free prehrambenih proizvoda u travnju 2017. U tom kontekstu, Ministartvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade ŽP organiziralo je danas ( 17.09.) seminar o označavanju i kontroli GMO-free prehrambenih proizvoda u BiH koja ima za cilj javno pokretanje smjernica i informiranje o njihovim implikacijama na institucije, privatni sektor i potrošače.

  -Htjeli smo upoznati naše poljoprivredne proizvođače sa postupkom certificiranja njihovih proizvoda kako bi mogli dokazati na unutarnjem i vanjskom tržištu da su njihovi proizvodi slobodni od genetsko modificiranih organizama. Tako će ih lakše prodati na tržištu jer postoji velika potražnja za njima i kao takvi proizvodi mogu postići veću cijenu. Ta potreba postoji osobito na našem području u sektoru peradarstva i proizvodnji sojinog zrna. Moguće je vršiti i grupno certificiranje proizvođača, što znači da pravna osoba koja vrši otkup soje može za svoje kooperante izvršit grupno certificiranje, što u konačnici nije veliki iznos. Već iduće godine vjerujem da će se iznaći načina i preko ministarstva sufinancirati te troškove certifikacije, kazao je ministar Brkić.

  Rosemarie Metz na seminaru je predstavljala njemačku organizaciju za međunarodnu suradnju GIZ. –Cilj nam je predstaviti novi sustav označavanja za proizvode koji su proizvedeni bez genetski modificiranih organizama. To je jedan novi sustav uveden ove godine od Agencije za sigurnost hrane, kazala je g-đa Metz. Dragan Brenjo zamjenik direktora za sigurnost hrane BiH naglasio je značaj promocije i predstavljanja proizvođačima jedne nove oznake kvaliteta oznaka bez GMO-a, te zahvalio Ministarstvu zbog prepoznavanja značaja te oblasti. Mersida Musabegović direktorica Organske Kontrole bh certifikacijskog tijela za organsku proizvodnju priznate od strane Europske komisije i švicarskog ureda za poljoprivredu sa certificiranjem u trećim zemljama, pojasnila  je postupak certificiranja. On nema zakonsku snagu već je dobrovoljni standard, ali kad se potpiše ugovor između proizvođača i certifikacijskog tijela,naglasila je, po automatizmu postaje obvezujuće.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti