Više

  U Vladi Županije Posavske predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save

  Najčitanije

  U Vladi Županije Posavske u Orašju predsjednik Vlade Đuro Topić primio je predstavnike Agencije za vodno područje rijeke Save. Stručni tim Agencije predvodio je direktor Sejad Delić. Sastanku su bili nazočni dopredsjednik Vlade ŽP Anes Osmanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić i ministar MUP-a Željko Nedić. Sastanak je predsjednik Topić zakazao na temu urađenih poslova na rekonstrukciji riječnih nasipa u Županiji Posavskoj u proteklih četiri godine od poplavne 2014.g., aktualnih poslova u tekućoj godini i planiranih u 2020.g.

  U izjavi za medije predsjednik Vlade Topić uz ostalo je naglasio: -Drago mi je da je Agencija, iznašla financijska sredstva za rekonstrukciju najkritičnijih dijelova savskih i bosanskih nasipa, te da će taj projekt u velikoj mjeri biti završen do kraja godine. Taj projekt znači sigurnost ovoga prostora, kao osnovne pretpostavke razvoja ukupnog standarda stanovnika, a tek onda dolazi kvaliteta života i standard. Nasip u Kopanicama je rekonstruiran, kao i nasipi u Tursinovcu i Prudu. U tijeku je rekonstrukcija nasipa uz rijeku Bosnu u Odžaku, tako da je razina sigurnosti značajno pojačana. Ostaje da se rekonstruira i dio zida nasipa u Grebnicama, te da se maksimalno učini na realizaciji projekta crpne stanice Vidovice. Očekujemo pozitivne odgovore i iz RS, kada je u pitanju nasip uz rijeku Bosnu u Šamcu (RS), što će doprinijeti da se nikada ne ponovi situacija iz 2014. godine. Također, pozdravljam najavljenu vježbu kojom će se simulirati stanje izvanrednih mjera obrane od poplava kako bi smo provjerili kapaciteti opreme i ljudstva, kazao je predsjednik Topić.

  Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić naglasio je da su od 2014. do 2018. godine međunarodne financijske institucije (Svjetska banka i Delegacija EU), uložili 12 milijuna KM u rekonstrukciju riječnih nasipa u Županiji Posavskoj, a Agencija za vodno područje rijeke Save u tom vremenu dodatnih 14,5 milijuna KM. Agencija u zaštitne objekte i nasipe svake godine ulaže u prosjeku 2,5 milijuna KM. Trenutno se u ŽP radi na rekonstrukciji nasipa u dužini 16 km, odnosno rekonstrukciji 8 km u Srednjoj Posavini i 8 km u odžačkoj Posavini. Prije svega, to su kritične dionice Vidovice-Kopanice, kao i dio Tolise, a u Odžaku to je savski obrambeni nasip na potezu Kadar-Svilaj i obodni kanali Svilaj-Potočani. Do sada je urađeno oko 90% posla i time će sigurnost građana biti značajno povećana jer svi nasipi su nakon 40 godina dovedenu u istu razinu, i to sa povišenjem na razinu stogodišnjih voda, kazao je uz ostalo Delić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti