Više

  U Vladi Županije Posavske sastanak sa poljoprivrednicima

  Najčitanije

  U zgradi Vlade Županije Posavske u Orašju je održan je sastanak predstavnika Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske i predstavnika Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača Županije Posavske. Udruge poljoprivrednih proizvođača organizirane u Savezu na ovaj su način željeli dati svoj doprinos donošenju prijedloga o Programu potpora za 2016. g. Na sastanku je naglašeno da su poljoprivredni proizvođači iz Županije Posavske posljednjih godina bili nepravedno oštećeni kada su u pitanju potpore proizvodnjama.

  Nakon održanog sastanka u izjavi za medije županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić precizirao je poljoprivredne proizvode koje su, kako je rečeno na skupu, najviše oštećene kroz potpore (soja, proizvodnja pšenice, proizvodnja svinjskog mesa ali i ostale proizvodnje koje su karakteristične za  područje Županije Posavske). Ministar Brkić je pojasnio zašto je potrebno prolongirati rokove za dostavu dokumentacije. -Imamo proizvodnje kao što je duhan i soja, gdje se proizvodnje ne završavaju 01.10. nego se produžuju. Smatramo da se zahtjevi za novčane potpore moraju prolongirati do početka 12. mjeseca kako bi te proizvodnje ušle u potporu kalendarskoj godini. Sada je slučaj da proizvodnja u 2015. g. duhana i soje budu prenesene u 2016. g. tako da poljoprivredni proizvođači čekaju na te potpore do 15 mjeseci,  što je neprihvatljivo. Moraju se ostvariti neke promjene u načinu ostvarivanja potpora i kod silažnog kukuruza, kazao je ministar Brkić.

  Predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača Županije Posavske Vidan Grgić ističe kako su iz Saveza stavili do znanja Federalnom ministarstvu o neophodnosti podizanja potpora kako bi se održala i opstala proizvodnja. -Najveći su u problemi u ratarskoj proizvodnji, koja je zastupljena 90% u Županiji Posavskoj jer godinama snižavaju potpore. Jednostavno nas tjeraju da odustanemo od proizvodnje, kazao je Grgić. Poljoprivrednici će tražiti od federalne Vlade i resornog ministarstva promjenu rokova za slanje dokumentacije o proizvodnji za tekuću godinu. Grgić je napomenuo kako su poticaji za 2015. g. isplaćeni kako je obećano, međutim, neisplaćen je dug iz 2014. g. za poplavljenu proizvodnju.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti