Više

  U Vladi Županije Posavske u Orašju sastanak koordinacijskih timova RH i BiH

  Najčitanije

  U Vladi Županije Posavske u Orašju jučer (24.02.) predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić bio je domaćin sastanka koordinacijskih timova Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine iz područja poljoprivrede. Tim je povodom na sastanku sudjelovala ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH dr. Dragan Čović. Sastanku su nazočili i Mato Brkić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi PŽ, Donko Jović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi HNŽ i Ivo Vincetić, dopredsjednik HDZ-a BiH. Razgovaralo se o investicijama RH u poljoprivrednoj kulturi i širokim mogućnostima koje posavski kraj ima u domeni poljoprivrednog ulaganja. Iskustva RH u oblasti financiranja strateških projekata u oblasti poljoprivrede iz EU sredstava i subvencioniranje mehanizacije za obradu zemljišta, također je bila tema susreta. -Posavski kraj ima enormnu važnost i potencijal za investicije u svim oblastima, naglašeno je u Orašju.

  Nakon jednosatnog sastanka novinarima su se obratili ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi ŽP Mato Brkić i ministrica poljoprivrede u Vladi RH Marija Vučković.
  -Razgovarali smo o mogućnostima ulaganja u širem segmentu. Republika Hrvatska je naš strateški partner i u tome smislu nastavljamo djelovanje i planiranje svih strateških projekata u poljoprivrednoj proizvodnji. Sastanak smo održali kako bismo radili na zajedničkim projektima koji će ojačati suradnju između županija sa hrvatskom većinom. Planiramo razvojne projekte u suradnji s Vladom RH kako bi osigurali ostanak naših poljoprivrednih proizvođača na tim prostorima. Planiramo kako usavršiti naše poljoprivredne proizvođače u pisanju projekata za pristupne fondove prema EU i kako napraviti sinergiju između naših prostora u županijama u kojima su Hrvati većina, izjavio je ministar Brkić.

  Ministrica Vučković naglasila je zadovoljstvo zajedničkog djelovanja i poticanja poljoprivredne proizvodnje, rasta i razvoja. – Najprije želim zahvaliti na domaćinstvu. Ovaj sastav Vlade na čelu s predsjednikom Plenkovićem je intenzivirao sveukupnu suradnju s prostorima gdje živi hrvatski narod. Resor poljoprivrede je vrlo snažan i važan za opstanak i razvoj i Hrvata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini odnosno za sveukupni gospodarski razvoj Bosne i Hercegovine kao susjedne zemlje Republike Hrvatske. U sektoru poljoprivrede možemo mnogo toga zajednički unaprijediti. Republika Hrvatska sada ima već jedno veliko iskustvo i u korištenju pretpristupnih fondova na koje smo i pomalo zaboravili ali aktualne su u kontekstu BiH i u kontekstu upravljanja i provedbe korištenja nekoliko strukturnih investicijskih fondova Europske unije. Naša stečena znanja koja su vrijedna želimo na brzi i efikasni način prenijeti ovdje u BiH. Isto tako želimo ih konkretizirati kroz određene programe i projekte namijenjene rastu prije svega malih i mladih poljoprivrednih proizvođača u županijama s većinskim hrvatskim stanovništvom, izjavila je ministrica Vučković.

  Posjeta visokog izaslanstva iz Republike Hrvatske Posavini nastavlja se danas (25. veljače) kada će u prijepodnevnim satima gosti posjetiti Samostanu Tolisa pod čijim se krovom nalazi i Muzej „Vrata Bosne“, a istog dana u Brčkom će se održati sastanak s načelnicima/gradonačelnicima i predsjednicima županijskih Vlada.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti