Više

  U vojarni“Sinovi Posavine“ obilježen 1.prosinac Dan OS BiH

  Najčitanije

  Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine, 1. prosinac obilježavaju Dan Oružanih snaga. U vojarni „Sinovi Posavine“ tim je povodom  održano svečano postrojavanje 3.pješačke bojne 6. pješačke brigade „Sinovi Posavine“ kojem su bili nazočni predstavnici civilnih vlasti i organizacija, EUFOR-a, Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata.

  Zapovjednik postrojbe bojnik Anto Klaić uputio je prigodne riječi uz Dan Oružanih snaga BiH :

  -Ove godine OS BiH svečano obilježavaju desetu obljetnicu svog formiranja, rada i funkcioniranja, te ovim svečanim postrojavanjem ujedno obilježavamo i 1. prosinca Dan OS BiH. Oružane snage BiH su mlada institucija koja je od svog osnutka do danas stalno jača i raste. Reforma obrambenog sustava kojom su nastale OS BiH je ocijenjena od relevantnih aktera međunarodne zajednice kao najuspješnija u postdejtonskoj BiH. Oružane snage su kao jedinstvena oružana sila svih naroda u BiH proteklih 10 godina profesionalnim i odgovornim izvršenjem zakonom propisane misije i zadaća u zemlji i inozemstvu stekle povjerenje institucija vlasti, civilnog stanovništva kao i značajan  ugled u međunarodnoj zajednici. To nam daje puno pravo da na dostignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom periodu budemo još bolji, organiziraniji i učinkovitiji.

  -Funkcioniranje OS BiH tijekom 2015.g. obilježili su brojni izazovi. Već poznati problemi koji su se odrazili kroz društveno-ekonomske procese u BiH kao i prirodne i druge nesreće su ispoljile značajan utjecaj na planiranje, organiziranje i realiziranje zadaća OS BiH, a tako i na samu 3.pb. Sukladno sa datom situacijom, kroz racionalno planiranje, izrazili smo prioritete i uspješno realizirali sve pred nas postavljene zadaće. Uz maksimalno naprezanje raspoloživim materijalnim resursima omogućili smo izvršenje svih redovitih i vanrednih aktivnosti, uključujući i obnovu vojarne, te provedbu ključnih događaja obuke. Učinili smo sve što je u našoj moći da određena ograničenja u realiziranju pojedinih logističkih funkcija a vezano uz opskrbu, održavanje, popunu i zanavljanje MTS-ima, ne dovedu do zastoja i kašnjenja u izvršenju naših zadaća. Bez obzira na poteškoće koje prate funkcioniranje OS BiH, ostvaren je značajan napredak i zapaženi rezultati u ispunjavanju međunarodnih obveza, međunarodnim operacijama potpore  miru, i mirovnim misijama UN-a, realiziranje operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova SiMES-a kao i kontinuiranom procesu obučavanja pojedinaca, zapovjedništva i postrojbi, kazao je uz ostalo bojnik Klaić te se osvrnuo i na nedavna tragična događanja napada na pripadnike OS BiH.

  -Nemoguće je a ne osvrnuti se na nedavni događaj kada su tragično stradala dva pripadnika OS BiH. Poduzimaju se sve mjere u skladu sa ovlaštenjima danih OS BiH na prevenciji i smanjenju rizika od nastanka takvih događaja. Međutim, također nastavljamo sa našim redovnim aktivnostima i navedeni događaj ne smije i neće utjecati na naše zadaće i obveze, kazao je u prigodnom obraćanju bojnik Klaić.

  Časnik za personal pročitao je također dodijeljene stimulativne mjere pripadnicima 3.pješačke bojne 6. pješačke brigade „Sinovi Posavine“ za rad i postignute rezultate u protekloj godini.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti