Više

  Ugovor o osnivanju Muzeja Franjevačkog samostana Tolisa Vrata Bosne

  Najčitanije

  Skupština Županije Posavske donijela je Odluku o davanju ovlaštenja Vladi Županije Posavske za osnivanje muzeja na području Županije Posavske, te ovlastila Vladu da u skladu s važećim propisima osnuje muzej sa Franjevačkim samostanom Tolisa. Istom je Odlukom predsjednik Vlade Županije Posavske ovlašten za potpisivanje Ugovora.

  U Vladi Županije Posavske danas (08.10.) potpisan je Ugovor o osnivanju Muzeja Franjevačkog samostana Tolisa Vrata Bosne. Potpise na ugovor stavili su uz predsjednika Vlade ŽP Đure Topića i gvardijan Toliškog samostana fra Mario Jurić. Potpisivanju ugovora bila je nazočna i ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić te djelatnici ministarstva.

  Ugovorom su Vlada Županije Posavske i Franjevački samostan Tolisa osnovali Muzej Franjevačkog samostana Tolisa Vrata Bosne kao javnu ustanovu za trajno obavljanje muzejske djelatnosti. Za privremenog ravnatelja muzeja imenovan je Marko Matolić.

  Muzejska djelatnost obuhvaća skupljanje, čuvanje i istraživanje civilizacijskih, kulturnih i prirodnih dobara te njihovu stručnu i znanstvenu obradu i sistematizaciju u zbirke, trajno zaštićivanje muzejske građe, muzejske dokumentacije, muzejskih lokaliteta i nalazišta, njihovo neposredno i posredno predočavanje javnosti putem stalnih i povremenih izložbi, objavljivanje podataka i spoznaja o muzejskoj građi i muzejskoj dokumentaciji putem stručnih, znanstvenih i drugih obavijesnih sustava.

  Na ceremoniji potpisivanja izraženo je zadovoljstvo zbog potpisivanja dokumenta koji otvara novo poglavlje u oblasti razvoja muzejske djelatnosti, očuvanja bogate kulturne baštine posavskoga kraja i mogućnosti razvitka drugih područja, uz ostalo, i za turističku oblast koja se naslanjaju na kulturu.

  -Napravili smo ovaj važan prvi korak, no pred nama je još puno posla da bismo dosegnuli željenu razinu muzejske djelatnosti sukladno svim zakonskim propisima na dobrobit ovoj sredini i široj javnosti kojoj će biti dostupne vrijedne muzejske zbirke, kazao je tijekom potpisivanja ugovora predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić.

  Gvardijan fra Mario Jurić zahvalio se Vladi Županije Posavske te predsjedniku Topiću koji je, kazao je, od samog početka bio uz ovaj projekt uređenja muzejske oblasti. I ministrica Andrić izrazila je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora i zaželjela da se uskoro i službeno otvori Muzej Vrata Bosne.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti