Više

  Ukinut pritvor osumnjičenima u predmetu Đuro Matuzović i dr. i određene mjere zabrane

  Najčitanije

  Sud BiH danas (30.11.2016) na službenoj je stranici objavio vijest o ukidanju pritvora uhićenih branitelja HVO-a. U tekstu priopćenja se navodi:
  -Odlučujući o prijedlogu Tužilaštva za produženje pritvora, Sud Bosne i Hercegovine je dana 30. novembra 2016. godine donio rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva te je prema osumnjičenima Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominikoviću, Josi Nediću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću ukinut pritvor i određene su sljedeće mjere zabrane:

  • zabrana napuštanja mjesta boravišta (uz obavezu ovlaštenih službenih lica da najmanje dva puta dnevno, nasumice, kontrolišu da li osumnjičeni borave na naznačenim adresama) i zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, zabranu izdavanja novih putnih isprava te zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice);
  • zabrana sastajanja sa određenim osobama – međusobno kontaktiranje na bilo koji način, te kontaktiranje sa saizvršiocima, svjedocima Tužilaštva BiH kao i približavanje istima na udaljenosti od 100 metara. Osumnjičenima je zabranjeno i kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija na okolnosti koje se tiču ovog krivičnog postupka.
  Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca.

  U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora.

  Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stjepo Đurić su osumnjičeni da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. u KZ BiH i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz čl. 175. KZ BiH, navodi se u priopćenju Suda BiH.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti