Više

  UNDP predstavio projekte iz poljoprivrede za Županiju Posavsku

  Najčitanije

  UNDP u BiH u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske jučer (05.02.2018. g.) u Orašju je za poljoprivrednike sa oraškog područja održao prezentaciju dva projekta koje će UNDP implementirati na prostoru Županije Posavske. Prezentaciju su pratili, uz ostale, ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva u Vladi Županije Posavske Mato Brkić i šef programa za lokalni razvoj UNDP-a BiH Edis Arifagić. Prezentacija je danas planirana za poljoprivrednike općina Domaljevac-Šamac i Odžak.

  – Ministar Brkić je na početku skupa pozdravio goste i poljoprivrednike, pojasnio projekte i istaknuo uspješnu suradnju koju ostvaruju UNDP na korist posavskih poljoprivrednika. -Prošle godine smo kroz tu suradnju posijali oko 670 ha soje. UNDP je sklopio ugovor s BIMALOM za otkup te soje i ostvarena je 10 do 15% veća cijena. I ove godine naše poljoprivredne proizvođače planiraju uključit u taj projekt. Osigurali smo više sredstava za nabavku sjemena soje, te se nadamo da će se proširit i broj korisnika. Kroz novi projekt koji UNDP planira započeti u Županiji Posavskoj osnažuju se prerađivački kapaciteti na našem prostoru. Svi koji se bave nekom primarnom proizvodnjom, uz pomoć UNDP-a, dobivaju određenu opremu ili mehanizaciju, čime se naša poljoprivredna proizvodnja dovodi do proizvodnje koja može izaći na tržište, kazao je ministar Brkić.

  -Predstavljeni su projekti uzgoja genetski nemodificirane soje. Očekujemo nastavak uspješnih prošlogodišnjih rezultata. Ove godine planiramo uključiti duplo veći broj poljoprivrednih proizvođača i na taj način dodatno ojačati njihove proizvodne kapacitete. Drugi projekt na kojemu ćemo raditi sa Ministarstvom poljoprivrede Županije Posavske je uspostavljanje programa za poduzetništvo u poljoprivredi. Kroz naš program pokušat ćemo naći 20 poduzetnika koji bi napravili neke nove proizvode koje nemamo na ovom tržištu, i na taj način dodati vrijednost primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji (proizvodnja ulja od soje, ulja od tikve, bućinog ulja, kiselog kupusa, sosovi od paradajza …). Time bi primarnu proizvodnju sa prostoru Županije Posavske obogatili i napravili finalni proizvod koji će se plasirati diljem Bosne i Hercegovine, pojasnio je u izjavi za medije ispred UNDP-a BiH Ismar Ćeremida, koordinator za ekonomski razvoj Razvojnog programa UN. Kroz projekt bi se npr. sufinancirali strojevi za sadnju bijelog luka, strojevi za čišćenje bundeva, strojevi za pravljenje ulja, čulo se tijekom prezentacije. U odgovoru na pitanja novinara rečeno je kako
  financijski fond za taj projekt ukupno iznosi 200.000,00 KM, što znači da će financirati negdje dvadesetak poljoprivrednih poduzetnika. Ukoliko se projekt pokaže uspješnim, nastavit će ga i u narednoj godini i značajno povećati broj poduzetnika sa prostora Županije Posavske, kazao je Ćeremida. UNDP će u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade ŽP u najskorije vrijeme (narednih nekoliko tjedana) objaviti Javni poziv.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti