Više

  Četvrti sastanak Mreže županijskih praktičara

  Najčitanije

  UNDP, Federalni zavod za programiranje razvoja i Švicarska Vlada, u Orašju su organizirali održavanje trodnevnog seminara „Mreža županijskih praktičara“ koji je okupio praktičare iz svih županija u FBiH koji izravno rade na poslovima strateškog planiranja, upravljanja razvojem i realizacije razvojnih projekata. Uz predsjednike Vlada Županije Posavske Marijana Klaića i Bosansko-podrinjskog kantona Emira Okovića, ministra gospodarstva u Vladi Županije Posavske Darka Kasapa, savjetnika za upravljanje razvojem UNDP Nasira Nalića seminaru su uz ostale bili nazočni predstavnici Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Federalnog ministarstva pravde, predstavnica Veleposlanstva Švicarske u BiH i predstavnica ILDP projekta koji realizira UNDP u BiH.

  Prije održavanja seminara dva predsjednika Vlada, Županije Posavske Klaić i Bosansko podrinjskog Oković održali su sastanak u Vladi Županije Posavske kako bi razmijenili iskustva i dogovarali moguće zajedničke projekte.

  U pozdravnim obraćanjima u radu seminara koji je održan u dvorani Navisa, obratili su se uz ostale predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić koji je predstavio prije svega gospodarske potencijale tri posavske općine, osvrnuo se i na poplave iz 2014.g. te još jednom zahvalio svima koji su pomagali područje Županije Posavske koje je 74% bilo prekriveno vodom, u poplavama je 6.100 domova bilo poplavljeno a šteta je procjenjena na 189 milijuna KM, naglasio je premijer. Zahvalio se uz ostalo i UNDP-u koji je pomagao obnovu, a danas i razvoj u Županiji Posavskoj. O projektima razvoja govorio je i direktor Županijskoj ureda za gospodarski razvoj Franc Kljajić, a ministar gospodarstva i prostornog uređenja Darko Kasap osvrnuo se na potencijale gospodarstva Županije Posavske u kojem umrežavanje domaćeg kapitala sa kapitalom iz dijaspore smatra još neiskorištenim potencijalom posavskog područja. Gosti seminara koji se održava u dvorani hotela Navis, izrazili su zadovoljstvo objektom gdje se održava susret praktičara, kao i svim objektima gospodarstvenika Drage Živkovića.

  -Glavni cilj ovakvih okupljanja, prije svega je razmjena dobrih praksi, znanja i iskustava među županijama, dakle među ljudima koji obavljaju istu vrstu posla u županijskim Uredima, posebno u pogledu izrade i realizacije strateških dokumenata i razmjene dobrih praksi kada su u pitanju projekti. Naši domaćini u Orašju predstavili su projekte dobre prakse podrške poduzetnicima i tom prigodom posjetili smo Centar za poduzetništvo Orašje, Poslovnu zonu Dusine, tvrtku Temax i novi Kulturno-sportski centar Orašje kao primjer multipartnerskog projekta, rekla je Aida Laković Hošo voditeljica projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), te kazala da će drugi dan seminara ispuniti posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji sa idejom sagledavanja njihovih iskustava kad su u pitanju razvojni projekti. -Posebno su nas zanimala pitanja o strateškom planiranju i realizaciji projekata iz sredstava Europske unije, što su im dobra iskustva, koje su lekcije naučili kada su u pitanju pristupi sredsta EU. Domaćini će nam u Vukovaru predstavili Strateško planiranje i ulogu županijskih razvojnih agencija, te Ulogu županija u EU procesima i politiku podrške područjima od posebne državne skrbi. Tom prigodom posjetit ćemo Poslovno-inovacijski centar BIC Vukovar koji je financiran bespovratnim sredstvima EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, istaknula je Aida Laković Hošo.

  Nijaz Avdukić pomoćnik direktora Federalnog zavoda za programiranje razvoja pojasnio je četvrti po redu seminar praktičara.
  -Uz pomoć UNDP-a i projekta ILDP odlučili smo ovu praksu okupljanja nastaviti dalje i nadamo se da ćemo svake godine barem jednom organizirati okupljanje u drugoj županiji. U FBiH u protekle tri godine radili smo na donošenju Zakona o planiranju koji je usvojen u travnju. Taj zakon definira način donošenja strateških dokumenata i razvojnih prioriteta u FBiH, županijama i jedinicama lokalne samouprave. U FBiH je u protekle dvije godine urađeno 9 strateških dokumenata u 9 županija i u završnoj fazi je donošenje strategije razvoja u HNŽ-u, kazao je Avdukić.

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić na kraju prvog radnog dana seminara je izjavio: Smatram da ovaj trening ispunjava svoja očekivanja, a to je da svi županijski praktičari koji rade izrade programa, zajedno sa UNDP-om realiziraju što učinkovitije sve programe i projekte na prostoru FBiH. Zajedničkom razmjenom iskustava steći će nove vizije za što bolji i brži razvoj. Danas smo goste upoznali sa karakteristikama naše županije i pojedinim privrednim subjektima, zajednički financiranim sredstvima općine, UNDP-a i Vlade Županije Posavske, kazao je premijer Klaić.
  Rad seminara završava u petak 12. svibnja kada će se osobito razmatrati provođenje Zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti