Više

  Utjecaj visokih temperatura na domaće životinje

  Najčitanije

  U posljednjem desetljeću utvrđeno je značajno globalno zatopljenje, koje za posljedicu ima promjenu klime i u našoj zemlji. Na domaće životinje, negativan utjecaj imaju visoke temperature, posebno u ljetnjem razdoblju, u biti domaće životinje su osjetljivije na više nego na niže temperature.

  Na termoregulaciju životinja značajan utjecaj imaju temperatura, vlažnost i strujanje zraka. Životinje se mogu duži period držati u uvjetima visoke temperature pod uvjetom da je relativna vlažnost zraka niska, jer u uvjetima visoke vlažnosti zraka odavanje topline je otežano i u organizmu životinja dolazi do nakupljanja viška topline. Kao posljedica ovih nepovoljnih čimbenika može doći do toplinskog udara-toplinski stres, jer pri visokoj vanjskoj temperaturi i vlažnosti zraka svi mehanizmi koji treba da obore temperaturu tijela nisu u stanju da to ostvare.

  Različite vrste domaćih životinja različito podnose visoke temperature. U tom smislu najmanje su osjetljivi konji, jer imaju mogućnost obilnog znojenja zbog izuzetne aktivnosti znojnih žlijezda. Za razliku od konja goveda teže podnose vrućinu, perad je vrlo osjetljiva na visoke temperature jer nema znojnih žlijezda, a višak topline odaje putem disanja i opuštanjem krila. Iako posjeduje znojne žlijezde svinje teško podnose visoke temperature, jer se ne znoje dovoljno, a pri tome i masno tkivo sprečava odavanje viška topline. Koze veoma teško podnose toplinu.

  Nepovoljno djelovanje visokih temperatura na domaće životinje ogleda se kroz promjene i narušavanje produktivnosti, reprodukcije ishrane ponašanje i dr. Kod visoko produktivnih krava dolazi do pada proizvodnje mlijeka i do 50% uslijed smanjenog apetita, životinje ubrzano dišu imaju povišenu temperaturu i uočavaju se uznemirenost i nervoza, slična situacija je i sa ostalim vrstama domaćih životinja.

  Ukoliko to okolnosti dozvoljavaju veoma je korisno hlađenje životinja koje se obavlja prskanjem raspršenim mlazom vode, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti