Više

  Uz potporu Vlade Švicarske u Odžaku Centar za mentalno zdravlje vrijedan 135.000,00 KM

  Najčitanije

  U cilju osiguravanja pravodobnih i kvalitetnih usluga ustanovama mentalnog zdravlja, osobito u područjima ugroženim elementarnim nepogodama, u BiH se realizira se Projekt mentalnog zdravlja kojeg financira Vlada Švicarske u suradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, a implementira Asocijacija XY. U Odžaku je tim povodom u srijedu (27. 04.) upriličeno službeno otvorenje i obilazak rekonstruiranog Centra za mentalno zdravlje pri Domu zdravlja u Odžaku. Vrijednost projekta rekonstrukcije i obnove Centra iznosi 135.699,00 KM.
  Centar za mentalno zdravlje posjetili su uz ostale goste: Joseph Guntern, direktor za suradnju Ambasade Švicarske u BiH, Maja Zarić, koordinatorica zdravstvenog programa Ambasade Švicarske u BiH, dr. Goran Čerkez, pomoćnik Federalnog ministra zdravstva, Emina Osmanagić, direktorica Asocijacije XY i Dženita Hrelja Hasečić, direktorica Projekta mentalnog zdravlja u BiH, te predstavnici županijskih i općinskih institucija.

  Joseph Guntern, direktor za suradnju Ambasade Švicarske u BiH istaknuo je kako Vlada Republike Švicarske već 20 godine surađuje sa raznim organizacijama u BiH na poboljšanju uvjeta pružanja zdravstvenih usluga u BiH. -Do sada smo uložili u tu oblast oko 53 milijuna KM. Kroz Asocijaciju XY podržavamo razvoj mentalnog zdravlja kroz Projekt mentalnog zdravlja u BiH kroz kojeg smo do sada uložili preko 7 milijuna KM. Izgradnjom odnosno jačanjem kapaciteta ovakvih Centara u zajednicama pomažemo ljudima, koji nakon 20 godina od rata i dalje imaju teških mentalnih problema. Pomažemo im da se prilagode zajednici i da imaju što bolji život, kazao je Joseph Guntern, direktor za suradnju Ambasade Švicarske u BiH.

  -Od danas je Odžak u mreži od preko 40 centara za mentalno zdravlje. Centri nisu samo za one koji imaju psihičke probleme, nego su za one kojima treba pomoć kako ne bi dobili bilo koje vrste psihički problem. U današnjem vremenu života, tempu života i svakojakim traumama Centar će doprinijeti prevenciji svih tih mentalnih problema. Svim stanovnicima ovog kraja bit će dostupan ovakav moderan i suvremen centar, a već se zna da smo mi u jugoistočnoj Europi lideri u oblasti mentalnog zdravlja. Ovo je jedan bitan doprinos da prekinemo stigmatizirati mentalno zdravlje jer trebamo se podsjetiti da uvijek jedno od četvoro ljudi u svom životu ima probleme sa mentalnim zdravljem, a ček jedno od petoro djece tokom svog života ima probleme mentalnog zdravlja, kazao je Goran Čerkez pomoćnik Federalnog ministra zdravstva.

  -Moram kazati da se nekada ova oblast pogrešno tumači. Ova služba ima jako širok dijapazon djelovanja. Može pomoći u liječenju svih ovisnosti od alkohola, droge, kocke, brine o osobama ometenim u psihofizičkom razvoju, dakle dolaze i to sa velikom radošću djeca iz „Kuće nade“. Centar će također pomagati osobama koje prežive nasilje u obitelji ili drugu vrstu nasilja, a naravno bit će i na raspolaganju za pomoć i psihičkim bolesnicima, ističe ravnatelj Doma zdravlja Odžak dr. Anto Majić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti