Više

  Veleposlanik Japana u BiH Kazuya Ogawa u Orašju otvorio novi Centar za djecu s posebnim potrebama

  Najčitanije

  Na prostoru Županije Posavske djeluju tri organizacije posvećene radu , prije svega sa djecom sa posebnim potrebama ali i drugih osoba sa invaliditetom. U Odžaku djeluje “Kuća nade”, u Domaljevcu Udruženje “Angelus”, a protekloga je petka ( 11.12.) u Orašju je svečano otvoren novosagrađeni Centar za djecu i osobe sa posebnim potrebama. Na svečanosti otvorenja okupili su se brojni prijatelji Udruženja sa područja sve tri posavske općine, predstavnici županijskih i općinskih institucija ,te udruženja iz BiH i Hrvatske. Upućene su i prigodne riječi prije nego je veleposlanik Japana u BiH Kazuya Ogawa, presijecanjem vrpce označio završetak radova na Centru za rehabilitaciju Udruge roditelja djece i osoba s posebnim potrebama Orašje.

  Japanska Vlada je kao glavni donator za gradnju novog objekta izdvojila 202.000,00 KM po sistemu “ključ u ruke”, a IOM je, osim što je projekt implementirao, osigurao dodatni projekat vrijedan 6.000 dolara za opremanje Centra neophodnim namještajem. Općina Orašje je preko Općinskoga vijeća odobrila bez naknade građevinsko zemljište, nije izostala ni potpora Vlade Županije Posavske a svojim radom pomogli su realiziranje svečanosti otvorenja i brojni volonteri, te članovi Udruženja roditelja djece i osoba sa posebnim potrebama Orašje na čelu sa predsjednikom Iljom Vukovićem koji je usmjerevao rad Udruge prema realiziranju projekata.

  Veleposlanik Ogawa čestitao je na uspješno završenom projektu te istaknuo:
  -Sretan sam da donacije iz Japana stižu upravo na adresu najranjivijeg segmenta društva, otvaranje Centra omogućit će korisnicima profesionalnu pomoć, obrazovne i rekreacijske mogućnosti koje olakšavaju teškoće i doprinose zadovoljenju osnovnih potreba u njihovu životu. Zadovoljan sam brzinom izgradnje ovog objekta i nadam se da će biti održavan na pravi način, i da će ga djeca s posebnim potrebama kao i članovi njihovih obitelji koristiti još dugo vremena, rekao je veleposlanik Kazuya Ogawa i podsjetio kako je japanska Vlada i ranije pomagala općini Orašje (2012.g.) kroz nabavku dva ambulantna vozila za Dom zdravlja Orašje.

  U okviru Projekta koji implementira IOM izgrađeni su i obnovljeni Centri u Orašju, Derventi, Bijeljini, Srpcu i Prijedoru. Jedna od glavnih aktivnosti IOM-a u BiH je pomoć i potpora ugroženim grupama stanovništva. -Pružili smo pomoć pri izgradnji i rekonstrukciji centara kao i nabavci namještaja za njih. Želimo zahvaliti Vladi i narodu Japana koji su dugoročno na ovim prostorima i pomažu narodu ugroženom od poplava u BiH, rekao je Harry Smith predstavnik IOM-a.

  U prigodnom obraćanju ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa u Vladi Županije Posavske prof.Mario Pejić kao najveći uspjeh istaknuo je podizanje svijesti javnosti o potrebi pomoći djeci s poteškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom na području Županije Posavske. –Dirnut sam količinom sreće i zadovoljstva koju iskazuju članovi Udruge i nadam se da će dobru energiju prenijeti na sve koji trebaju rješavati njihove probleme. To je ujedno i poruka nama i cijeloj društvenoj zajednici da ove osobe nipošto nisu teret, nego jedno bogatstvo naše zajednice, naglasio je ministar Pejić.

  Načelnik općine Orašje Đuro Topić u svojem obraćanju zahvalio je Japanskoj Vladi koja jer bila ključni donator i inicijator gradnje objekta, te naglasio da Udruzi i korisnicima Centra nije dovoljna samo zgrada i oprema, nego oni moraju imati stalnu brigu i pažnju cijele zajednice.
  Veliku zahvalnost svim donatorima koji su sudjelovali u realiziranju važnog projekta, u ime Udruge iskazao je predsjednik Iljo Vuković, te istaknuo da udruga na prostoru općine Orašje djeluje i radi od 2005.g. i danas broji oko 80 članova. Novoizgrađeni Centar površine oko 360 m2 ima dvije prostorije za dnevni boravak, za mlađu i stariju skupinu i tri ureda za individualni tretman i rehabilitaciju.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti