Više

  Veliki radovi na obnovi infrastrukturnih objekata, nasipa i cesta u Županiji Posavskoj

  Najčitanije

  U Županiji Posavskoj na nekoliko lokacija odvijaju se veliki radovi na obnovi infrastrukturnih objekata oštećenih tijekom prošlogodišnjih poplava. Radi se o sanaciji riječnih nasipa i cesta. Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić obišao je jučer ( 09.11.) završne radove na jednom od tih radilišta, dionicu ceste R 464 (Bazik), koja se presvlači novim asfaltnim slojem. Projekt ukupno vrijedan 250.000,00 KM financira se iz sredstava UNDP-a (160.000,00 KM) i sredstava Vlade ŽP (90.000,00 KM). Nakon obilaska terena u izjavi za javnost predsjednik Klaić je pojasnio o kakvim se projektima radi.

  -Preko UNDP-a, i zajedno sa sredstvima Vlade Županije Posavske želimo sanirati oštećenje na regionalnoj cesti (presvlačenje izravnavajućeg sloja asfalta i završnog sloja asfalta). Ova dionica ceste je već godinama u jako lošem stanju, i svake godine izdvoje se značajna sredstva  za njenu obnovu. Uz suradnju sa UNDP-om uspjeli smo pronaći dugoročno rješenje i zajedničkim sredstvima konačno smo obnovili 1920 m. Cesta povezuje sva tri sjedišta naših općina, Orašje, Domaljevac-Šamac i Odžak, i od vitalnog je značaja za prostor Županije Posavske. Njenom obnovom poboljšat će se sigurnost prometovanja. Na R 464 osim ove, ima još nekoliko dionica koje je neophodno sanirati. Nama je poznato da je u prekategorizaciji cesta dionica od Orašja do Grebnica u dužini od 17 km dobila drugi rang tj prešla je u magistralnu cestu drugog reda, međutim dok ta Odluka ne bude zaživjela, a mi mislimo da će to biti sredinom sljedeće godine, mi moramo imati prohodnu i sigurnu prometnicu, izjavio je predsjednik Klaić.

  Nedaleko od ove ceste nalaze se dva ljetna nasipa, jedan na prostoru Grebnica, odnosno u inundacinonom polju između rijeke Save i savskog obrambenog nasipa u dužini od 7,9 km.

  -Financiranje rekonstrukcije tog nasipa, koji je također stradao u poplavama, pri kraju je tako da će površina od 450 ha obradive površine biti zaštićena od visokih voda rijeke Save, odnosno od 20.godišnjih voda rijeke Save. U blizini je i drugi ljetni nasip Bazik u dužini od 5,8 km čija je rekonstrukcija u tijeku. Polovina rekonstruiranog nasipa bi trebala biti gotova do kraja ove godine, a ostalo, nešto manje od 3 km, trebala bi biti rekonstruirana u sljedećoj godini. Ovu drugu dionicu financira UNDP. Za prvu, tako i za radove na sanaciji ljetnih nasipa, sredstva udružuje i Vlada Županije Posavske u iznosu od 20%, izjavio je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti