Više

  Vlada FBiH usvojila Program poticaja za poljoprivredu

  Najčitanije

  Vlada Federacije BiH je, na jučerašnjoj (29.03.) sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, usvojila Program poticaja za poljoprivredu utvrđenih Proračunom FBiH za 2017. godinu u iznosu od 65.700.000 KM. Od toga se na poticaje za biljnu proizvodnju odnosi 10.400.000 KM, na animalnu 52.200.000 KM, na model kapitalnih ulaganja 2.300.000 KM, 300.000 KM planirano je za ostale vrste podrški, a 500.000 KM za sudske presude i žalbe po rješenjima. Također je usvojen i 2.400.000 KM vrijedan Program poticaja za veterinarstvo, izvijestili su iz Vlade FBiH.

  Kako pojašnjava Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Programu novčanih potpori u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2017. godinu realizirat će se prioritetne mjere novčanih potpori po modelu poticaja proizvodnji i dio mjera strukturne politike koje trebaju doprinijeti unapređenju poljoprivredne proizvodnje i povećanju obima korištenja poljoprivrednog zemljišta s ciljem jačanja konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu.

  Također, ovim mjerama, ističu iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva , težit će se povećanju ponude domaćim poljoprivrednim proizvodima uz poboljšanje kvaliteta zdravstvene i higijenske ispravnosti proizvoda u skladu sa zahtjevima potrošača, kao i osiguranju stabilnog poljoprivrednog dohotka i omogućavanju adekvatnog životnog standarda poljoprivrednih proizvođača. U krajnjem, ove mjere trebaju doprinijeti postepenoj harmonizaciji i integraciji sektora poljoprivrede u EU i globalno tržište. Programom poticaja za veterinarstvo obuhvaćeno je financiranje provođenja mjera sprječavanja širenja i iskorjenjivanja zaraznih bolesti. Kompletan sadržaj usvojenih odluka i programa bit će dostupan na službenoj stranici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva po objavi u Službenim novinama FBiH.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti