Više

  Vlada ŽP partner u projektu Interreg IPA programa RH–BiH–Crna Gora 2014.-2020.

  Najčitanije

  Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, te Agencije za regionalni razvoj, organizirao je u Orašju prezentaciju Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. Vlada Županije Posavske partner je projekta u BiH. Skup je održan danas (13.02.2018.) u hotelu Navis uz nazočnost predstavnika institucija BiH i RH, te tijela državne uprave, jedinica lokalne i područne samouprave i poduzeća u njihovom vlasništvu, agencija i zainteresiranih za praćenje teme. U ime domaćina skup je pozdravio predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić, a prigodne su riječi uputili Kristina Bilić pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Stela Arneri ravnateljica Agencije za regionalni razvoj RH i Žana Ćorić savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Moderator skupa bio je Franc Kljajić, direktor Ureda za razvoj i europske integracije.

  U izjavi za medije predsjednik Vlade Klaić zahvalio se prije svega organizatorima skupa, u vidu radionice koja će omogućiti edukaciju u praćenju, nadzoru i provođenju programa EU fondova, odnosno programa za aplikaciju na sredstva EU fondova. -Vlada Županije Posavske je animirala sve mjerodavne osobe, županijske i općinske institucije na dolazak i sudjelovanje u radionici, kako bi u narednom periodu mogli zajedno sa agencijama iz Republike Hrvatske aplicirati na programe za sredstva EU fondova u okviru prekogranične suradnje. Ovdje se radi prvenstveno o IPA programu 2014.-2020. godine za kojeg se nadamo se da će biti od velike koristi i značaja za prostor Županije Posavske. Suradnja nas i na ovaj način zbližava, a ako smo zajedno, onda smo jači i u segmentu apliciranja prema projektima iz EU fondova. Projektima možemo podići standard našeg stanovništva, dati mogućnost ljudima za posao kako bi se zadržali na prostoru Županije Posavske, odnosno u Bosni i Hercegovini, kazao je premijer Klaić.

  -Središnji državni ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske uz potporu Ministarstva i Agencije za regionalni razvoj, te ovdje Vlade Županije Posavske organizira važnu radionicu. Naime, prostor za suradnju u projektima prekogranične suradnje postoji, i tu su potencijali jako veliki. Nastojimo okupiti ljude koji se bave tim poslovima, ljude sa idejama koji predlažu projekte. Veseli nas što je odaziv na ove radionice jako velik, što pokazuje zainteresiranost i entuzijazam, naglasila je Žana Ćorić savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u BiH ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

  Kristina Bilić pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije izrazila je zadovoljstvo dolaskom u Orašje. -Izuzetno mi je drago zato što je ovo prilika da poboljšamo našu prekograničnu suradnju, da jedinicama lokalne i regionalne samouprave damo podršku i pomognemo kako bi jačali svoje kapacitete, kako bi oni ubuduće što kvalitetnije pripremali i provodili projekte na ovom našem prekograničnom području. Iskreno se nadam da ćemo, što se tiče ove financijske perspektive, uspjeti implementirati 57 milijuna eura koji su nam na raspolaganju, i time doprinijeti jačanju socijala, zdravstva, turizma, zaštite okoliša, energetike i isto tako poticati poduzetništvo na ovim prostorima, kazala je pomoćnica ministra Bilić.

  -Mi smo ovdje kako bi predstavili ono što radimo i kako bi zainteresirali potencijalne korisnike da se jave jer pripremamo drugi poziv za koji je predviđeno 22 milijuna eura. Poziv je za sve, osim za trgovačka društva i privatne tvrtke, istaknula je Stela Arneri ravnateljica Agencije za regionalni razvoj RH.

  Tijekom jednodnevnog rada konferencije predstavljen je program, rezultati prvog poziva i najava drugog poziva, te je pojašnjeno što se točno može financirati. Predstavljena su i iskustva korisnika u pripremi, pisanju projektnog prijedloga, a nazočni su pratili i izlaganje o iskustvima pisanja projektnog prijedloga (na što treba obratiti pozornost, pronalaženje partnera i suradnja, postupak optimizacije proračuna, ugovaranje…).

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti