Više

  Vlada Županije Posavske potpisala kolektivne ugovore sa sindikatima školstva

  Najčitanije

  U zgradi Vlade Županije Posavske u Orašju danas ( 28.12.) potpisani su kolektivni ugovori između Vlade Županije Posavske i sindikata školstva (Kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog obrazovanja u Županiji Posavskoj i Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u Županiji Posavskoj). Potpise na ugovore stavili su u ime Vlade ŽP predsjednik Marijan Klaić, u ime Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Županije Posavske Ivo Vuković i u ime Samostalnog sindikata srednjeg obrazovanja Županije Posavske Stjepo Pejić. Izraženo je zadovoljstvo svih sudionika potpisivanja Kolektivnih ugovora korektnošću pregovaranja, razumijevanjem i visokim stupnjem usuglašavanja stavova. Svečanom činu potpisivanja bili su nazočni uz ostale i Selvedin Šatorović , predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH i Đevad Hadžaić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke, kulture BiH te sindikalni čelnici iz FBiH i Tuzlanskog kantona Mirzet Pozderović, Sumedin Kulović i Admir Terzić.
  Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić izrazio je zadovoljstvo tijekom pregovora koji nisu bili prekidani štrajkom već su, kazao je, tekli u partnerskom odnosu uz razumijevanje ukupne situacije ali i stvarnih potreba školstva.
  -Školstvo je veoma bitno zato što Proračun županije Posavske. Ako ga gledamo kroz broj uposlenika, jedna polovina zaposlenika je iz prosvjete. Od 950 djelatnika njih 480 je iz prosvjete (282 nastavnika i profesora), a druga polovica su svi ostali djelatnici. Ovom prilikom želim se zahvaliti Povjerenstvu sindikata osnovnog obrazovanja i sindikata srednjeg obrazovanja na korektnom pregovaranju i dogovaranju. Istina da je ugovor na 12 mjeseci, ali to je jedna dobra kvalitetna osnova za sve druge razgovore i pregovore u budućnosti, kazao je premijer Klaić.

  Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Županije Posavske Ivo Vuković također je uputio riječi zahvale za suradnju koja je dovela do potpisivanja Kolektivnog ugovora.-Intenzivni pregovori su trajali 16 mjeseci, a posljednja dva mjeseca intenzivno se uključio u pregovore i predsjednik Vlade Klaić na čemu se zahvaljujemo. Nekada smo u raspravama bili žustri, bilo je i nesuglasica , ali sam uvijek naglašavao da svi trebamo misliti jedni o drugima, razumijevati probleme, no zastupati ipak stajališta pregovaračke strane. Mislim da je Kolektivni ugovor kvalitetan, no u narednom mandatu uvijek se može popraviti tamo gdje je to moguće, kazao je predsjednik sindikata Vuković.
  Predsjednik Samostalnog sindikata srednjeg obrazovanja Županije Posavske Stjepo Pejić tijekom svečane ceremonije potpisivanja Kolektivnih ugovora je kazao: -Moram izraziti veliko zadovoljstvo što je došlo do potpisivanja Kolektivnog ugovora iako su realno dugo trajali. Zahvaljujem premijeru što je posljednjih mjeseci ozbiljno pristupio pregovaranju s našim Povjerenstvima. Iako smo napravili dobre pomake nismo u cijelosti zadovoljni, pa se nadamo u sljedećem Kolektivnom ugovoru još poboljšati prava naših djelatnika. Istaknuo bi iz Kolektivni ugovora dio koji se odnosi na izjednačavanje prava pa je tako pomoćno osoblje u osnovnom i srednjem obrazovanju izjednačeno sa pomoćnim osobljem državnih službenika i namještenika, što je veliki korak koji smo napravili u njihovim primanjima. Ne možemo biti nezadovoljni ovim Kolektivnim ugovorom, kazao je predsjednik sindikata Pejić.

  Ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Mario Pejić također je izrazio zadovoljstvo potpisivanje Kolektivnih ugovora. -Dugotrajni pregovori govore o težini i ozbiljnosti pregovaranja. Smatram da je za isticanje ovakav način pregovaranja gdje je pokazan partnerski pristup rješavanju problema. Jasno je da ima poteškoća u obrazovanju, ali smo nastojali popraviti status djelatnika školstva, a isto tako sačuvati Proračun kako to ne bi bilo preveliko opterećenje, kazao je ministar Pejić.

  -Drago mi je što je u Županiji Posavskoj izražen partnerski odnos, na načelima međusobnog uvažavanja i povjerenja. Uvijek smo davali potporu Županiji Posavskoj kroz njena traženja kada je u pitanju raspodjela javnih prihoda. Mislim da u tom segmentu Županija Posavska još uvijek ima prostora za određeni napredak, za određeno poboljšanje. Mi sindikalci smatramo da ćemo biti zadovoljni tek onog momenta kada naše kolege iz Županije Posavske budu imale najveću plaću na nivou Federacije, ali ta najveća plaća mora biti ista za sve radnike u Federaciji i ne smije biti razlike između nastavnike koji radi u Županiji Posavskoj i nastavnika koji rade na drugim područjima Federacije, kazao je Selvedin Šatorović predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti