Više

  Vremenske prilike i uloga stanja tla na prinos ozimih žitarica

  Najčitanije

  Ozimi ratarski usjevi trenutno se nalaze u fazi mirovanja, ali bez obzira na ovaj period postoji potreba njihovog pregledavanja, kako bi se na vrijeme provele sve agrotehničke mjere u vrijeme kretanja vegetacijske sezone. Međutim, povećana količina oborina koncem 2020. godine i početkom 2021. i trenutačne oborine, uzrokuju ispiranje hranjiva u dublje slojeve. Obzirom da se korijenov sistem ozimih žitarica nalazi u plićem sloju u vrijeme kretanja vegetacije u proljeće, usjevi u tom sloju neće imati na raspolaganju dovoljno hranjiva naročito dušičnih.
  Uzimajući u obzir da visina uroda i kvaliteta zrna zavise od genetskog potencijala sorte i provedenim agrotehničkim mjerama, veliki utjecaj imaju i vremenski uvjeti tijekom vegetacijske sezone.
  Usjevi ječma zahtijevaju kvalitetnija (rastresita) tla sa dovoljnim sadržajem humusa. Ječam ne podnosi kisela tla pa se često događa da usjev propadne. Najbolje ga je uzgajati na tlima neutralne reakcije koja imaju pH vrijednost od 6,7 do 7,2 ali pošto ima najplići korijenov sistem od svih žitarica, ne može koristiti hranjiva iz dubljih slojeva tla.
  Međutim, pregledom stanja usjeva, primijećena je sjetva ječma na tlima lošije kvalitete i koja imaju nisku pH vrijednost, te je došlo do žućenja i laganog propadanja usjeva, pa se preporučuje da se izbjegavaju takva tla.

  Zato se već sada u fazi mirovanja usjeva ječma proizvođačima preporučuje da obiđu svoje parcele i izvrše pregled istih, kako bi na vrijeme proveli sve agrotehničke mjere u vrijeme kretanja vegetacije.

  Odsjek poljoprivredne savjetodavne službe odnosno savjetodavci su dostupni radnim danima na kontakt telefon 031/762 861, izvijestili su iz Odsjeka poljoprivredne savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti