Više

  XXIV. redovita sjednica Skupštine

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Blaža Župarića, predsjednika Skupštine Županije Posavske u dvorani za sjednice Skupštine Županije Posavske u Domaljevcu jučer (22.12.) održana je XXIV. redovita sjednica Skupštine, a sjednice radnih tijela održane su dan ranije. Zastupnici su usvojili Proračun Županije Posavske za 2022.godinu kao i prateći dokument Zakon o izvršavanju proračuna za 2022.godinu. Oba je dokumenta dodatno pojasnio ministar financija u Vladi Županije Posavske Mijo Stanić.
  -Ove godine smo pri planiranju Proračuna bili vrlo oprezni. Kompleksan je to financijski dokument jer smo pratili financijska kretanja i projekcije i drugih institucija sa viših razina, te je cijelo vrijeme bio potreban aktivan rad ministarstva i Vlade Županije Posavske. Proračun je dijelom i socijalni, dijelom razvojni i funkcionalni. Vodili smo računa da osiguramo funkcionalnost i sigurnosti svih segmenata funkcioniranja Županije Posavske vodeći se prije svega načelom stabilnosti Proračuna, kazao je uz ostalo ministar Stanić.
  Proračun Županije Posavske za 2022. godinu veći je od Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu za 4,25%, odnosno u apsolutnom iznosu veći za 2.027.420,00 KM, i iznosi 49.780.350,00 KM. Plan rashoda, izdataka i financiranja za fiskalnu 2022. godinu iznosi 49.776.740,00 KM.

  -Izradi Proračuna pristupili smo sa dovoljno opreza i maksimalnu analitiku prioriteta u kojoj smo povećali izdvajanja za gospodarstvo i poljoprivredu. Socijalne kategorije stanovništva također su među prioritetima te smo u ovoj oblasti išli sa povećanjem za oko 10 %. Kroz demografske mjere usmjerili smo pomoć prema mladim obiteljima za stambeno zbrinjavanje, sa šest mjeseci produžili smo na godinu dana primanja za nezaposlene majke, pomagali stabiliziranje zdravstvenih ustanova, te u teškim uvjetima pandemije pomagali neometan sustav zdravstva Županijske bolnice Orašje. Usmjeravali smo potrebna sredstva prema braniteljskoj populaciji kao stalnom prioritetu. Podržavamo niz kvalitetnih projekata iz oblasti školstva, osobito proces digitalizacije i informatizacije te dualno obrazovanje. Planiramo profesionalnu vatrogasnu postrojbu organiziranu kroz dva odjeljenja sa angažiranih 19 profesionalnih vatrogasaca. Planirali smo također fokus usmjeriti i prema oblasti deminiranja, jer još uvijek ima dosta minski opasnih površina, naglasio je uz ostalo predsjednik Vlade Županije posavske Đuro Topić na skupštinskom zasjedanju.
  Zastupnici su visoko ocijenili rad Vlade ističući kako je ovo jedan od najboljih proračuna od kada je utemeljena Skupština Županije Posavske. On je ne samo u najvećem iznosu već je stabilan, realan i ima socijalnu i razvojnu dimenziju te donesen je po prvi puta prije blagdana, što znači da Vlada, rečeno je na Skupštini, odlično radi svoj posao.

  Nakon skupštinskog zasjedanja na press konferenciji medijima se obratio Blaž Župarić, predsjednik Skupštine Županije Posavske:
  -Vlada je pripremala Proračun vrlo oprezno vodeći računa o stanju pandemije. Urađen je realan proračun i provodiv proračun koji je u nominalnom iznosu najviši u odnosu na sve proračune dosada od samog utemeljenja Županije Posavske i viši je u odnosu na prošlogodišnji za preko 2 milijuna maraka. Ukoliko ne bi bilo nekih drugih poremećaja na višim razinama vlasti, ovaj proračun će zasigurno biti i ostvariv i realiziran u punom kapacitetu. Želim naglasiti da su u ovom proračunu svi proračunski korisnici pojačano prepoznati a to se odnosi i na tekuće grantove. Dakle u globalu možemo reći da je Proračun dobro koncipiran kao dokaz jednoga dobroga osmišljavanja i rada Vlade Županije Posavske tijekom ove godine i tijekom prethodnih godina. Vjerujem da će od ovog Proračuna svi korisnici i svi žitelji Županije Posavske imati određene koristi i da će on biti na dobrobit svih proveden i realiziran.
  Na kraju koristim priliku svim žiteljima Županije Posavske koji slave kršćanski blagdan Božića da čestitam sretan i blagoslovljen Božić, a svima žiteljima sretnu blagoslovljenu i uspješnu 2022. godinu. Vjerujem da će biti bolja, svi se u to uzdamo i vjerujem uz Božju pomoć takva će i biti, kazao je predsjednik Skupštine Župarić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti