Više

  Za učenike Školskog centra fra Martina Nedića Orašje „Policijska akademija“

  Najčitanije

  U okviru programa „Socijalizacija s pravom i prevencija maloljetničke delikvencije“ danas (31.01.) u Školskom centru fra Martina Nedića u Orašju održane su za srednjoškolce razne vrste aktivnosti pod zajedničkim nazivom „Policijska akademija za mlade“. Riječ je o jednodnevnoj vannastavnoj aktivnosti koja je realizirana u suradnji Ministarstva prosvjete znanosti, kulture i sporta ŽP, Ministarstva unutarnjih poslova ŽP i organizacije PH International iz Sarajeva.

  -Ovo je dio našeg projekta i to njegova posljednja etapa s kojom zaključujemo pet godina našeg projekta realiziran u svih deset županija u Federaciji BiH. Policijska akademija je vrsta aktivnosti koja se odvija isključivo u srednjim školama. Akteri su učenici, policajci i predstavnici određenih policijskih odjela. Uz upoznavanje učenika sa opremom sastavnica su i razna izlaganja te učenike kojim se učenici upoznaju sa načinom rada tog policijskog odjela. Bila su i predavanja policijskih službenika te održane i grupne sesije gdje su učenici na svaku od tema imali svoje izlaganja, izjavila je Amina Dučanović, programski asistent PH Internationala organizacije u Sarajevu. Naglasila je da se učenicima na jednostavan način ukazuje, uz ostalo, gdje sve vreba opasnost od vršnjačkog nasilja i cyberbullinga. -Potrebno je osvijestiti i uputiti djecu gdje su te opasnosti jer suština je programa prevencija i maloljetničke delikvencije i prevencija nasilja putem interneta, naglasila je Dučanović.

  Tematska predavanja u okviru akademije ispred MUP-a ŽP održali su: Miroslav Kosić „Vladavina prava“, Damir Prgić „Borba protiv korupcije“, Monika Jelaš „Vršnjačko nasilje kao vid maloljetničke delikvencije“ i Filip Matić „Zlostavljanje preko interneta“. Iz PH Internationala su također imali izlaganja kao i učenici Školskog centra fra Martina Nedića.
  U okviru programa „Socijalizacija s pravom i prevencija maloljetničke delikvencije“ već je prije izrađen priručnik „Socijalizacija s pravom“ u čijoj su izradi sudjelovali: Zorica Raguž-Osmanagić iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta, Nataša Oršolić iz OŠ fra Ilije Starčevića Tolisa i Damir Klarić ispred MUP-a ŽP.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti