Više

  Započelo obilježavanje 32. obljetnice 104. HVO brigade

  Najčitanije

  U Domaljevcu je prigodnim sadržajima započelo trodnevno obilježavanje 32. obljetnice formiranja 104. HVO brigade Domaljevac-Šamac pod motom „Sveta je i spasonosna misao, sjetiti se i moliti za branitelje“. 104. brigada HVO-a Domaljevac-Šamac je brojala oko 2.000 pripadnika, od kojih 158 poginulo, a oko 700 ih je ranjeno.

  Sadržaji su započeli svetom misom zadušnicom, u crkvi svete Ane u Domaljevcu, za sve poginule i umrle branitelje u Domovinskom ratu koju je predvodio fra Anto Pušeljić. Nakon mimohoda počasnog postroja zapovjednika i branitelja 104. HVO brigade uz Spomen obilježja na središnjem Trgu, brojna izaslanstva Udruga iz Domovinskoga rata, institucija svih razina vlasti, vojna i stranačka izaslanstva, te prijatelji i suborci postrojbe HVO-a položili su vijence, uz opijelo i vojne počasti za poginule i umrle branitelje.
  U izaslanstvima koja su položila vijence uz ostale bio je Branko Cindrić, izaslanik dopredsjednika Vlade i ministra branitelja Tome Medveda, predsjednik Skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić.

  Program je nastavljen posjetom Spomen sobi 104. brigadi, te svečanom akademijom „104. HVO brigada jučer, danas, sutra“, koju je otvorio općinski načelnik Stjepan Piljić. Prigodne riječi u ovim su povodom uputili : predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić koji je kazao kako su pripadnici 104. HVO dali preveliku žrtvu za današnju slobodu. –Zbog toga moramo imati poseban pijetet i sjećanje na ono što su branitelji učinili, da bi mi danas ovdje mogli u miru živjeti i obilježavati ovakve obljetnice, poručio je uz ostalo predsjednik Blaž Župarić.

  Nadahnute su riječi uputili i ratni zapovjednici postrojbe: Slavko Matić u ratno vrijeme načelnik stožera 104. HVO brigade i zamjenik zapovjednika brigade i Joso Leovac- Los koji je bio zapovjednik 104. Bojne 202. Domobranske pukovnije.-Žrtva branitelja nikada neće biti zaboravljena, a u ovakvim prigodama iznova ćemo ih se s ponosom prisjećati i prenositi mladim generacijama njihova herojstva, poručili su.

  Tijekom trodnevnih sadržaja obljetnice vijenci će uz Spomen obilježja biti danas (18.04.) položeni u Baziku, Grebnicama, Novom Selu, Hrvatskoj Tišini, Hasiću, a 19. travnja uz Spomen obilježja u Orašju.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti