Više

  Zaštita i njega ozimih kultura na području Županije Posavske

  Najčitanije

  Ozimi usjevi (pšenica, ječam, tritikal i zob) nalaze se fazi bokorenja, a usjevi s ranijim rokovima sjetve prelaze u fazu vlatanja. Na parcelama su vidljiva vodoležja usljed velike količine oborina, na takvim mjestima uočava se žutilo na pšenici, dolazi do zastoja u rastu i razvitku, a na pojedinim dijelovima može doći do potpunog propadanja cijele biljke.
  Porastom dnevnih temperatura i povećanja relativne vlažnosti zraka stvaraju se preduvjeti za oboljenja/infekcije (gljivična oboljenja, pepelnice). Potrebno je redovito pratiti stanje na terenu i po potrebi obaviti tretman. Ukoliko je došlo do infekcije obavezno je primijeniti fungicidni tretman s kontaktnim ili sistemičnim fungicidima kurativnog ili eradikativnog djelovanja.
  U usjevima su vidljivi ponici uskolisnih i širokolisnih korova. Neophodno je njihovo suzbijanje u ranim fazama, kako bi se spriječio konkurentski odnos usjeva i korova. Detaljnim pregledom može se uočiti velika populacija lisnih uši, štete nastaju sisanjem biljnih sokova mladih listov,napadnuto tkivo bijedi, te dolazi do nekroze. Primijeniti neki od insekticida sistemičnog djelovanja radi produljenja djelovanja. Usljed niskih noćnih temperatur biljka doživljava stres, a kako bi se umanjio stres poželjna je primjena aminokiselina ili preparata sa naglašenim mikroelementima. Sva zaštitna sredstva koristiti prema preporučenim dozama i u skladu sa uputstvima. Za sva pitanja, prijedloge i primjedbe savjetodavci ovoga Ministarstva su dostupni radnim danima u periodu od 08:00-16:00 sati u Orašju i u Odžaku, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti