Više

  Zaštita ječma od bolesti

  Najčitanije

  Porastom dnevnih temperatura uočen je intenzivni porast ječma. U fazi intenzivnog porasta i formiranja novih listova, potrebno je osigurati adekvatnu zaštitu i njegu usjeva. Sredina travnja pravo je vrijeme za zaštitu ječma od uzročnika bolesti čime se osigurava zdravo lišće, a samim time i zdrava biljka koja će bolje podnijeti stres i iskoristiti dušik.

  Poljoprivrednim proizvođačima ozimog ječma preporučavamo kontrolu usjeva u narednom periodu na prisutnost bolesti koje se najčešće javljaju na listu ove žitarice, a to su; mrežasta pjegavost ječma (Helminthosporium teres) i siva pjegavost lista ječma (Rhynchosporium secalis), te po potrebi provesti zaštitu.

  Siva pjegavost se vrlo lako uočava po vodenim sivim ovalnim pjegama obrubljenim tamnosmeđim rubom na listu. Pjege se obično javljaju na vršnim djelovima donjih listova. Kasnije bolest prelazi i na gornje listove, pjege se spajaju te dolazi do sušenja i odumiranja listova. S obzirom na gubitak lisne površine potrebne za nalijevanje zrna gubici prinosa mogu biti 30 – 50 %. Temperature od 12-14°C, kiša, rosa i visoka relativna vlažnost viša od 90% pogoduju razvoju ove bolesti.

  Mrežasta pjegavost ječma uočava se po duguljastim mrežastim pjegama tamne boje na listu koje uzrokuje forma teres. Uz to, moguća je i pojava forme maculata kada se simptomi uočavaju kao tamnosmeđe ovalne ili okrugle pjege. Hladne temperature oko 8°C i vlažnije vrijeme pogoduju ovoj bolesti. Na nju su izrazito osjetljive introducirane i sorte pivarskog ječma. Bolest mogu uzrokovati zaraženi žetveni ostaci, zaraženo sjeme i zaraženi korovi.

  Preporuka je koristiti fungicide sa aktivnim tvarima: azoksistrobin, tebukonazol, protiokonazol, spiroksamin itd. Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijeniti sukladno uputama proizvođača, a praznu ambalažu propisno zbrinuti. Obvezno voditi evidenciju o tretiranju.

  Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim rdanim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati.

  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede
  i šumarstva Županije Posavske

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti