Više

  Zaštita klasa pšenice

  Najčitanije

  Na pojedinim parcelama na prostoru Županije Posavske dolazi do klasanja usjeva pšenice, te je preporuka da poljoprivredni proizvođači shodno zatečenom stanju na usjevima pristupe zaštiti pšenice od paleži klasa – Fusarium graminearum i pjegavosti lišća pšenice – Septoria tritici.
  Potrebno je obratiti pažnju na pravovremenu zaštitu klasa pšenice. Ukoliko se zaštita klasa obavi prije početka cvatnje može doći do naknadne pojave bolesti, a ako se zaštita obavi nakon cvatnje, patogen ostaje zatvoren u nezaštićenim klasićima. Poželjno je da se zaštita klasa obavi u vrijeme kada je cijela proizvodna površina isklasala, odnosno da stupanj cvatnje iznosi 5-10%.
  Tretman obaviti za vrijeme sunčanog vremena, bez oborina i vjetra. Prilikom odabira fungicida za zaštitu klasa, poželjno je da sredstvo sadrži dvije ili više aktivne tvari radi proširenog i dužeg djelovanja. Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da prije prskanja kontroliraju prskalice, obzirom da je od iznimne važnosti da su dizne prohodne i ispravne kako bi tretiranje imalo najbolji učinak.
  Prilikom obilaska terena na pojedinim parcelama je uočena pojava crvenog žitnog balca – Oulema melanopus. Žitni balci se hrane lišćem koje ostaje izgriženo u vidu pruga, a ličinke grizu samo gornji sloj što dovodi do pojave bijelih izduženih linija. Ličinke najveće štete rade na listu zastavičaru koji je ujedno i nosilac visokog prinosa. Poželjno je koristiti insekticide sistemičnog djelovanja, koji prodiru kroz tkivo biljaka i na taj način kvalitetnije i dugotrajnije štite biljke.


  Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom od 08,00 do 16,00 sati u Orašju i u Odžaku, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti