Više

  Završena 28. manifestacija “Dani sjećanja”

  Najčitanije

  Jučerašnjim sadržajima u Garevcu i Posavskoj Mahali završeni su sadržaji obilježavanja 28. manifestacije Dani sjećanja koje tradicionalno organiziraju Odjel za Drugi svjetski rat i poraće HNS-a BiH, HKD Napredak Odžak, župe Doborskog dekanata i MZ Posavska Mahala.

  Središnji sadržaji Dana sjećanja odvijali su se 25. svibnja u Posavskoj Mahali gdje su kod Spomen parka brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće. Nazočio je veliki broj hrvatskih dužnosnika, vjernika i gostiju, uz ostale dopredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik HNS BiH dr. Dragan Čović, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Zdravka Bušić, zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, predsjednik Skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić, ministar branitelja Ilija Mišković, ministri u Vladi ŽP i zastupnici svih razina vlasti.

  – Okupljamo se već dugi niz godina od kada je ovaj centar u ovom obliku, a nadam se da ćemo ga dalje unaprjeđivati na čast svima onima čijim se žrtvama danas klanjamo. 3411 je onih koji su dali svoje živote da bi mi mogli živjeti na ovim prostorima. Svake godine sve je veći broj mladih ljudi iz BiH i RH na obilježavanju ove manifestacije, što je pravi dokaz da znamo cijeniti vrijednosti čovjeka i žrtve, kazao je dr. Dragan Čović. Nakon procesije misno slavlje tradicionalno je održano na Nujića groblju, koju je predvodio mons. Ivo Tomašević.

  Đuro Topić, predsjednik Vlade Županije Posavske istaknuo je dvostruke osjećaje koji se vezuju za manifestaciju, tuge i ponosa.- Tuge zbog onoga što su oni proživjeli, zato što nismo mogli obilježavati te dane skoro 50 godina i što nitko nije optužen i osuđen za te zločine. Ponosa, zato što smo sjetili onih koji su imali veliku ljubav za Posavinu. Želimo opravdati njihovu žrtvu svim što radimo za budućnost ovog prostora, izjavio je predsjednik Vlade ŽP Topić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti