Više

  Zbrinjavanje životinja na farmama tijekom zimskoga perioda

  Najčitanije

  Iako kalendarski još uvijek nije nastupila zima, noći i jutra praćena temperaturnim minusima su sve učestalija na prostorima naše županije. Obzirom da je svaki farmer dužan tijekom cijele godine voditi brigu o higijenskim uvjetima na farmi, osobito kad se radi o periodima ekstremnih temperatura (bilo da se radi o visokim ljetnim temperaturama, odnosno, niskim zimskim), tako je i sada važno brinuti o tome da uvjeti u kojima se drže životinje budu adekvatni. To znači, da se objekti u kojima su goveda (krave, tovna junad) moraju redovito prozračivati, biti suhi, bez vlage, ekstremnih neugodnih mirisa i nečistoća.
  Isto važi za sve objekte u kojim obitavaju životinje, jer osnov zdravlja je upravo higijena prostora u kojem se nalaze. U ovom periodu važno je učestalije prisustvo farmera, koji će posebno voditi računa da je temperatura objekta odgovarajuća. Također, izuzetno je bitno da je hrana svježe spravljena, osobito ona koja je podložna mržnjenju. Voda uvijek treba biti svježa i lako dostupna. Životinje dobro podnose niske temperature, ali ne podnose vlagu i propuh. Obzirom da se npr. svinje grupiraju i na taj način zgriju i lakše prebrode hladnoću, ostalim životinjama koje nisu u takvom načinu držanja, potreban je poticaj da reguliraju svoju tjelesnu temperaturu, a to je moguće postići (osim grijanjem objekta koje je često neizvedivo našim proizvođačima) tako što će farmer „pojačati“ večernju ishranu te pojačati unos soli i minerala, jer poznato je da se prilikom probavljanja hrane oslobađa energija i podiže toplina tijela.
  Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati u Orašju i Odžaku, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti