Više

  Žetva soje i suncokreta na području Županije Posavske

  Najčitanije

  Prethodnih dana započela je žetva soje i suncokreta na području Županije Posavske. Sunčano vrijeme i visoke temperature osigurale su povoljne uvjete za žetvu. Iako je proizvodna godina bila teška za proizvodnju, prvenstveno zbog kasne sjetve, sjetve u vlažno i nedovoljno pripremljeno tlo, prvi rezultati ukazuju na prosječne prinose kada je riječ o merkantilnoj soji. Prvi prosječni prinosi kreću se od 3-3.5t/ha, sa sadržajem vlage 12-13%, s visokom hektolitarskom masom 68-69%. Potrebno je napomenuti da je zrno dobro formirano i naliveno sa visokim udjelom proteina.
  Kad je riječ o usjevima suncokreta koji je pretrpio ogromne štete izazvane olujnim nevremenom 19.07.-21.07.2023. godine pri čemu je došlo do polijeganja cijelih površina, na pojedinim površinama neće ni doći do žetve iz razloga što na takvim polegnutim biljkama dolazi do proklijavanja sjemena, truljenja, kao i nemogućnosti korištenja mehanizacije prilikom prihvata glava koje su polegnute na zemlju. Prvi rezultati pokazuju da se radi o prosječnim prinosima 1-1,3t/ha. Na usjevima koji nisu zahvaćeni nevremenom, očekuju se prinosi do 3t/ha.
  Svakako treba napomenuti da je pravilna primjena agrotehnike, ozbiljan i kvalitetan pristup poljoprivrednoj proizvodnji ispoljava bolje i stabilnije rezultate, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti