Više

  Županijski Zavod za pružanje pravne pomoći

  Najčitanije

  Županijski Zavod za pružanje pravne pomoći Vlada Županije Posavske je utemeljila 2010 g. kao samostalnu upravnu organizaciju. Zavod pruža besplatnu pravnu pomoć građanima slabog imovnog stanja, građanima bez imovine, neuposlenima, korisnicima socijalne pomoći ,umirovljenicima sa najnižom mirovinom i djeci bez roditeljskog staranja. Nakon izmjena i dopuna Zakona o pružanju pravne pomoći 2012.g. i 2013.g. korisnici besplatne pravne pomoći su ratni vojni invalidi u postupcima zaštite i ostvarivanja  prava iz oblasti braniteljsko/invalidskih prava te  žrtve  nasilja u obitelji u zaštiti svojih prava (sve odvjetničke usluge i sl.) bez obzira na imovno stanje.

  -Kroz Zavod je u prošloj godini evidentirano ukupno 829 korisnika pravne pomoći iz sve tri općine. Prema vrstama pružene pravne pomoći to su: 747 prava savjeta i informacija ( usmeno putem telefona  ili osobnim  dolaskom u ured) i 63 usluge u vidu podnesaka (tužbe, žalbe ,molbe zahtjeva / i zastupanja pred sudom.

  Zavod je od strane Općinskog suda u Orašju angažiran u svojstvu branitelja po službenoj dužnosti i zakonskog zastupnika ( predmeti iz pravne oblasti prekršaja ,kaznenog i vanparničnog postupka). Ukupno  82 predmeta, te 102 izlaska na ročišta pred sudom imalo je, prema srednjoj odvjetničkoj taksi,  proračunsku uštedu od preko 75.000,00 KM, doznajemo od Melite Huseinović, direktorice Županijskog Zavoda za pružanje pravne pomoći.

  Sjedište Zavoda je u Odžaku u zgradi Vlade ŽP ( kontakt tel: 031/763-507).

  Zavod pravne usluge pruža i u Orašju (ured u zgradi Općinskog suda u Orašju kontakt tel: 031/717-183).

  Ove je godine otvoren i ured u Domaljevcu ( u zgradi Općine Domaljevac-Šamac kontakt tel:031/716-600).

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti