Više

  24. obljetnica 106. HVO brigade Orašje

  Najčitanije

  Udruge proistekle iz Domovinskoga rata općine Orašje prigodnim sadržajima jučer (15.05.) obilježile su 24. obljetnicu 106. oraške HVO brigade. Primjereni sadržaji obljetnice bili su prije svega u znaku sjećanja na poginule branitelje. Obilježavanje obljetnice 106. HVO brigade započelo je u Vidovicama. Vijenci su položeni uz spomen obilježje u „Polju“ Vidovice, sveta misa zadušnica za poginule branitelje održana je u crkvi bl. Alojzija Stepinca u Orašju, a potom su brojna izaslanstva položila vijence i upalila svijeće ispred spomen obilježja u središtu Orašja.

  U Orašju je povodom 24 obljetnice 106.HVO brigade održana svečana akademija. Bila je to prigoda progovoriti i prisjetiti se na herojske dane obrane oraške Posavine, ratnom putu 106. brigade HVO Orašje i njenoj žrtvi. Kroz postrojbu je prošlo oko 5500 branitelja i preko 1000 je bilo ranjenih. O požrtvovnosti obrane potvrđuje 271 poginuli branitelj. Prigodne riječi tim povodom uputio je ministar branitelja u Vladi Županije Posavske Marijan Kopić. -Na obljetnicu ove brigade, mi preživjeli suborci se okupljamo, palimo svijeće i polažemo cvijeće na spomen obilježje u znak sjećanja, te sa takvim činom pokazujemo da naši poginuli branitelji nisu zaboravljeni. Nama preživjelim braniteljima treba biti sveta obaveza da čuvamo uspomene na njih i prenosimo mladima istinu o Domovinskom ratu. Obitelji i preživjeli pripadnici 106.HVO brigade mogu uzdignute glave i čista obraza živjeti i kretati se na ovom prostoru koji smo obranili viteštvom i domoljubljem, jer smo tokom svih naših borbi u najpozitivnijem smislu riječi ostavili herojski i pobjednički trag. Na 106.brigadu su napadali iz svih mogućih pravaca. Uzalud je sav trud bio, iako su 4 godine smišljali kako nas protjerati. Nisu nas bacili na koljena, nisu imali ono što smo mi imali, a imali smo domoljublje, ljubav prema Bogu i obitelji, prema svojoj rodnoj grudi, imali smo lavlje i neustrašivo srce. Ne smijemo dati zaboravu Domovinski rat, žrtve koje su stradale kao ni sve dane koje smo prošli trnovitim putem u obrani našeg nepokorenog grada, kazao je uz ostalo ministar Kopić.

  Prigodne riječi za obljetnicu brigade uputili su također načelnik općine Orašje Đuro Topić, predsjednik Skupštine Županije Posavske Joso Marković, u ime svih Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Republike Hrvatske obratio se Bruno Čavić, a Pavo Šljivić kao izaslanik predsjednika FBiH Marinka Čavare. Na kraju se nazočnima u ime Organizacijskoga odbora i predsjednik UDiVDR-a Orašje obratio Ilija Mišković. Zahvalio se svima koji su pomogli sadržaje obilježavanja među kojima je i Vlada Županije Posavske, te poručio -Udruge iz Domovinskoga rata ostaju vjerni sloganu „Zajedno u ratu, zajedno u miru“.
  Zbor Srednjoškolskog centra fra Martina Nedića Orašje izveo je nekoliko glazbenih točaka primjerenih sadržajima obljetnice, a svoje radove na temu legendarna 106. HVO oraška brigada pročitale su učenice: Nikolina Dominković, Ivona Brkić i Nikolina Klaić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti