Više

  Radna posjeta Federalnog ministra Salke Bukvarevića Vladi Županije Posavske

  Najčitanije

  Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata  Salko Bukvarević danas (29.02.) boravio je u radnoj posjeti u sjedištu Vlade ŽP u Orašju.
  Federalnog ministra sa suradnicima primio je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan
  Klaić. Sastanku su nazočili uz ostale dopredsjednik Vlade Alija Kusur, predsjednik Skupštine ŽP Joso Marković, te ministri u Vladi ŽP (ministar branitelja Marijan Kopić, ministrica financija Nada Ćulap, ministar MUP-a Meho Delić). Nakon razgovora u uredu predsjednika Klaića, ministar Bukvarević je održao je sastanak kojem su nazočili predsjednici braniteljskih udruga, te županijski i općinski predstavnici. Teme sastanaka bile su upoznavanja sa radnim tekstom: Zakona o pravima demobiliziranih branitelja i Zakona o boračkim organizacijama te projekti pomoći u zapošljavanju i samozapošljavanju branitelja.

  Nakon sastanaka u izjavi za javnost Federalni ministar doc.dr. Salko Bukvarević je kazao:

  -U okviru našeg plana rada, predvidjeli smo posjetu svih 10 kantona, a danas završavamo taj niz sastanak. Susreli smo se kao i u svim drugim područjima sa premijerom, predsjednikom Skupštine i sa ministrima u Vladi.Razgovarali smo o trenutnom položaju boračkih kategorija, o predviđenim zakonima koji su planirani da idu u radnoj verziji, a tiču se prije svega demobiliziranih boraca i Zakonu o udruženjima od posebnog značaja. Razmijenili smo informacije o tome koliko se iz Vlade Federacije i Federalnog ministarstva za boračka pitanja izdvaja sredstava, a to je oko 550 milijuna KM na godišnjem nivou za boračku kategoriju.Nakon sastanka sa premijerom imali smo sastanak sa načelnicima općina, predstavnicima boračkih udruga gdje smo prije svega raspravljali o radnom materijalu Zakona o demobiliziranim borcima i Zakona o udruženjima od posebnog značaja. Oba sastanka bila su vrlo uspješna. Dobili smo dobrih prijedloga i želimo da ova naša suradnja bude na dobrobit boračkim kategorijama u cilju poboljšanja njihovog ukupnog statusa na cijeloj teritoriji Federacije BiH, kazao je ministar Bukvarević i istaknuo da je u timu za kontrolu i revizije imenovan jedan predstavnik Županije Posavske. Kazao je također kako će kroz otvoreni razgovor i dijalog, u svjetlu realnih financijskih mogućnosti, učinit sve da poboljšaju ukupnu poziciju branitelja i, kako je naglasio, vrati dostojanstvo boračkoj populaciji.

  Marijan Kopić ministar branitelja u Vladi Županije Posavske je nakon sastanka izjavio:
  -Svakako da ovaj sastanak ocjenjujem jako pozitivnim. Ujedno bih zahvalio ministru što nam je skupa sa suradnicima došao izravno pojasniti što se nalazi u nacrtu predloženih zakona koji su veoma bitni za razvojačene branitelje. Bilo je također riječi i o projektima zapošljavanja i samozapošljavanja pri čemu je Federalni ministar dao nekoliko korisnih sugestija kojima bi se u konačnici omogućile veće mogućnosti razvojačenim braniteljima u upošljavanju i samoupošljavanju. I dalje ćemo budno pratiti kako teku ove aktivnosti kako bi našim konkretnim prijedlozima došli do teksta Zakona na kojeg branitelji sa područja Županije Posavske neće imati primjedbi, kazao je ministar Kopić.

  Predrag Mišković predsjednik Udruge HVIDR-e ŽP i Nikica Tomić predsjednik Udruge
  dragovoljaca i veterana HVO-a Herceg Bosne također su u izjavi za medije izrazili
  zadovoljstvo radnim sastankom održanim u Vladi ŽP. Mišković je naglasio problem
  apliciranja na Javni poziv braniteljske populacije iz Županije Posavske jer nema registrirane
  braniteljske zadruge te je samim tim Posavina isključena iz Javnog poziva za upošljavanje
  branitelja. Obećano je rješavanje tog problema.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti