Više

  Svečano otvoren filmski festival 23. „Dani hrvatskog filma“ koji traje do 08. rujna

  Najčitanije

  Najveća kulturna manifestacija Posavine i šire regije filmski festival“Dani hrvatskog filma” u Orašju svečano je otvoren u subotu 01. rujna. Na otvaranju 23. festivala u kino dvorani u Orašju tradicionalno se okupio veliki broj glumaca, redatelja i osoba iz svijeta filma, hrvatskog glumišta, prijatelja festivala. U okviru festivala koji će trajati do 08. rujna bit će predstavljeno osam filmova, i to šest filmova iz najnovije hrvatske kinematografije koji su prikazani na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli, te gostujući filmovi iz BiH i Srbije.

  Prigodne riječi za otvorenje festivala uputili su ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i predsjednik UBH Prsten Zagreb Mijo Marić. Prenio je velike pozdrave i riječi ohrabrenja predsjednice RH i supokroviteljice festivala Kolinde Grabar Kitarović koja zbog državničkih obveza nije bila u Orašju. –Predsjednica je uvjerenja da je ovo veliki potencijal koji se ovdje rodio, nastao i sada već živi. U Predsjednici RH imate iskrenog prijatelja i podržavateljicu BiH u svakom pogledu, a posebno hrvatskog naroda u BiH, istaknuo je Marić i u ime HMI-ja izrazio veliko zadovoljstvo da je HMI partner festivala od njegova začetka. –Danas kad se ovo razvilo, kad je funkcionalno i rekao bih, svjetski prepoznatljivo, svi bi se htjeli družiti s autorima i kreatorima ovog festivala, a mi smo počašćeni što smo dio ovog velikog projekta, kazao je Mijo Marić. Treba naglasiti kako Vlada RH, uz brojne projekte u BiH zdušno pomaže i filmski festival u Orašju.

  U ime pokrovitelja festivala obratio se i član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović. Kazao je kako Orašje s ovom produkcijom film festivala stvara jednu potpuno novu dimenziju jer grad je pretvoren u veliku filmsku prijestolnicu. Zahvalu je uputio i Ivi Gregureviću, inicijatoru toga velikoga kulturnog događaja u Orašju.-Orašje nije mala Pula, nego veliko filmsko Orašje i svi vi koji podržavate ovakve projekte hrvatskog naroda, od srca vam hvala, jer nas u kulturnom smislu definiraju kao narod. Iz Orašja je večeras upućena poruka koja će se iz daleka vidjeti s obje strane Save, da jesmo tu i da je filmska umjetnost ovdje uvijek dobrodošla, kazao je dr. Čović na kraju svog obraćanja u oraškoj kino dvorani i uputio čestitke svim dobitnicima priznanja.

  Filmski zlatnik u postolju od abonosa dobile su ove godine tri glumice: Dubravka Ostojić, Ankica Dobrić i Perica Martinović. Zlatna plaketa festivala dodijeljena je generalnom sponzoru oraškog filmskog festivala JP Elektroprivreda HZ HB, a generalnom direktoru Marinku Gilji filmski zlatnik. Priznanja iz ruku Ive Gregurevića preuzela je izaslanica JP Elektroprivreda Marija Buntić, zahvalila se organizatorima i poručila da će Elektroprivreda HZ HB biti uz festival sve dok bude trajao. Po završetku svečanosti otvorenja, održana je projekcija filma „Za ona stara dobra vremena“, autora Eduarda Galića.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti