Više

    Press konferencija u Vladi ŽP

    Najčitanije

    Služba za odnose s javnošću Vlade Županije Posavske organizirala je 28.02. 2019. g. drugu press konferenciju na kojoj su se nakon sjednice Vlade ŽP medijima obratili predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i ministar branitelja Marijan Kopić. U izjavi za medije predsjednik Topić uz ostalo je kazao:
    -Nastavljam sa praksom da vas nakon sjednica Vlade ŽP, na kojima ocijenim da ima tema koje su iznimno važne za pojačano informiranje javnosti putem medija, izvijestim na ovim press konferencijama. Vlada je 4. sjednici odobrila sredstva sukladno Zakonu o dopunskim pravima branitelja za potrošnju sredstava po stavkama na koje branitelji imaju pravo u Ministarstvu branitelja, tako da će vas o toj temi detaljnije informirati ministar.


    Marijan Kopić, ministar branitelja pojasnio je Program utroška sredstava utvrđenim Proračunom Županije Posavske za 2019. godinu na poziciji Grantovi za branitelje i usvojila program sredstava. Vlada je na 4. sjednici donijela Odluka o odobravanju izdvajanja sredstava, čime sredstva predviđena za tu namjenu postaju operativna. -Sredstva za realizaciju programa predviđena su u ukupnom iznosu 1.100.000,00 KM za 2019. godinu, a raspoređena su na način kako slijedi po grantovima. Tu su novčane pomoći za financiranje i sufinanciranje liječenja, nabavka ortopedskih i drugih pomagala, plaćanja troškova bolničkog liječenja, plaćanje lijekova i sanitetskog materijala, plaćanje banjskog i topličnog liječenja i plaćanje troškova odlaska i povratka s liječenja, te sistematski i ljekarski pregledi u ukupnom iznosu od 400.000,00 KM.


    Što se tiče ljekarskih i sistematskih pregleda, mi smo krajem 2017. godine započeli pilot projekt na koji su se branitelji odazvali, a početkom 2018. godine je nastavljeno sa liječničkim pregledima. Ukupno je pregledano 205 branitelja a ove godine namjeravamo nastaviti sa projektom sistematskih pregleda čije troškove u potpunosti snositi Ministarstvo branitelja. I u ovom trenutku želim pozvati sve branitelje kada bude upućen javni poziv Ministarstva branitelja da se jave na zdravstvene preglede. Ukoliko branitelji budu upućeni na daljnje liječenje Ministarstvo će sufinancirati nastavak liječenja.


    Kada se radi o Grantu sufinanciranja troškova upisu na visokoobrazovne ustanove na području Županije Posavske tu je predviđen iznos od 40.000,00 KM, za zdravstveno osiguranje predvidjeli smo 60.000,00 KM, pomoć u slučaju smrt ili sahrane branitelja i uže obitelji 150.000,00 KM i jednokratne novčane pomoći u ukupnom iznosu od 450.000,00 KM što smo razdvojili na fizičke i pravne osobe, tako da je za fizičke osobe predviđeno 200.000,00 KM, dok je za pravne osobe 250.000,00 KM. Ono što je bitno napomenuti su jednokratne novčane pomoći koje su ostvarene u protekloj godini je 847 korisnika, dok je u liječenju 663 korisnika, za školovanje smo imali 95 korisnika i pomoć u slučaju smrti 110 korisnika, sredstva se dodjeljuju po kriterijima pravilnika Ministarstva branitelja.


    Na kraju bih apelirao na medije da u svojim programima prate sve važne datume iz Domovinskog rata jer kako vrijeme prolazi i odmiče, sve smo dalje od tih herojskih vremena obrane Posavine za koju su položeni životi branitelja. Zbog toga je naša sveta zadaća dostojno obilježavati takve datume, a mediji da ih zastupe u svojim programima jer ne smijemo dozvoliti da Domovinski rat i sve žrtve, te istina o Domovinskom ratu budu zaboravljeni jer smo časno branili svoj prostor, svoje domove i svoju obitelj, kazao je ministar Kopić.

    spot_img
    spot_img

    Posljednje obavijesti