Više

    XXVII. sjednica Skupštine Županije Posavske

    Najčitanije

    Uz predsjedanje Blaža Župarića, jučer (23.3.2022. g.), održana je XXVII. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske.
    Zastupnici su razmatrali i usvojili kao dobru osnovu za izradu prijedloga zakona Nacrt zakona o arhivskoj građi Županije Posavske i Nacrt zakona o poticanju razvoja gospodarstva u Županiji Posavskoj. Odluku o odobravanju neposredne zamjene nekretnina u vlasništvu Županije Posavske, Izvješće o radu Vlade Županije Posavske za 2021. godinu, Izvješće o izvršenju Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu i Izvješće o utrošku tekućih pričuva Proračuna Županije Posavske za 2021. godinu.
    Na jučerašnjem zasjedanju zastupnici su primili k znanju sljedeće informacije: Informacija o radu Općinskog suda Orašje za 2021. godinu, Informacija o Izvješću o radu Županijskog zavoda za pružanje pravne pomoći za 2021.godinu, Informacija o Programu rada Županijskog zavoda za pružanje pravne pomoći za 2022.godinu, Informacija o Izvješću o radu Županijske uprave za inspekcijske poslove za 2021.godinu, Informacija o Planu rada Županijske uprave za inspekcijske poslove za 2022.godinu, Informacija o Izvješću o radu Županijske uprave civilne zaštite za 2021. godinu i Informacija o Planu rada Županijske uprave civilne zaštite za 2022. godinu.
    Zastupnička pitanja i inicijative postavili su i pokrenuli: Drago Zečević, Mehmed Memišević i Ilija Ilić.
    Dana 22.3.2022. godine XXV. sjednicu su održali Skupštinski odbori – Odbor za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo, Odbor za gospodarstvo, financije i proračun i Odbor za društvene djelatnosti, izvijestili su iz Stručne službe Skupštine ŽP.

    Tijekom zasjedanja Skupštine ŽP predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić je osobito dodatno pojasnio dokument Izvješća o radu Vlade ŽP u prošloj godini:
    -Rad Vlade u prošloj godini bio je ponovo izazovan jer je obilježen radom u uvjetima pandemije kroz koju je pravodobne mjere koordinirao Krizni stožer Ministarstva zdravstva i socijalne politike ŽP. U prošloj je godini na području Županije Posavske je 2.784 osoba u ŽP bilo zaraženo od koronavirusa, hospitalizirano je 520, a 131 osoba je nažalost preminula. Nastavljen je i proces cijepljenja. U svim segmentima života koje je Vlada ocijenila za prioritet poduzimane su konkretne mjere potpore, od gospodarstva u koje je iz proračunskih sredstava usmjereno 1.600.00,00 KM, preko redovitih potpora poljoprivrednicima kao i braniteljima. Osobito smo bili senzibilizirani spram demografskih mjera kroz dječji doplatak koji je najviši u Federaciji BiH, potpora mladim obiteljima u stambenom zbrinjavanju kroz 55 novih ugovora, punu primjenu Zakona o dopunskim pravima branitelja, kroz nastavljanje digitalizacije obrazovnog sustava uz mjere energetske učinkovitosti. U sve tri općine davana je potpora projekti kao što su uz ostalo, Dom zdravlja i vrtić u općini Orašje, u općini Domaljevac projekt vodovoda, a u općini Odžak projekt kanalizacije i obnove Centra za kulturu. Poduzimano je još niz mjera predočenih detaljno kroz Izvješće. Sve su to pratile stabilne financije Proračuna Županije Posavske kojemu je zacijelo doprinijelo odgovorno trošenje javnog novca, naglasio je uz ostalo predsjednik Vlade ŽP Topić.
    Na press konferenciji nakon jučerašnjeg zasjedanja Skupštine Županije Posavske u izjavi za medije predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić je naglasio: Dnevni red je bio dosta sadržajan i zahtjevan. Kad su u pitanju nacrti zakona trebamo kazati da Nacrt zakona o arhivskoj građi Županije Posavske je jedan novi zakon koji se treba tek donijeti na razini Županije Posavske. Smatram, što je Skupština ocijenila da je to dobra osnova da zakon uđe u javnu raspravu u koja se upućuje u roku od 60 dana, a nakon toga ide u formi prijedloga za Skupštinu. Nacrt Zakona o poticaju razvoja gospodarstva je vrlo važan zakon, usuglašen je s preporukama Europske komisije, znatno poboljšan i jamstvo je našim poduzetnicima i gospodarstvenicima da će biti prepoznati u svojim poslovima kroz proračun. Uz samo jedan glas protiv zastupnici su gotovo jednoglasno podržali rad Vlade Županije Posavske za prošlu godinu. Smatramo da je Vlada su imala dobar rad, sve poslove iz svoje nadležnosti obavili su korektno vodeći računa o svim segmentima života na Županiji Posavskoj, a imajući u vidu da je i prošla godina bila obilježena i koronom na području Županije Posavske, kazao je predsjednik Skupštine Župarić.

    spot_img
    spot_img

    Posljednje obavijesti