Više

    Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije na radnom sastanku u Vladi Županije Posavske

    Najčitanije

    Izaslanstvo Vukovarsko srijemske županije na čelu sa županom Damirom Dekanićem posjetilo je jučer (29.03.) Vladu Županije Posavske u Orašju gdje ih je primio predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić sa suradnicima. U razgovorima su sudjelovali ispred Vukovarsko-srijemske županije Franjo Orešković, zamjenik župana, Mario Adamović, v.d. pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Zrinka Čobanković, ravnateljica Razvojne agencije, Marija Budimir, v.d. pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo i održivi razvoj, dr.sc. Krunoslav Šporčić, ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci. Uz predsjednika Topića u radu sastanka sudjelovali su prim. dr. med. Perica Jelečević, ravnatelj Županijske bolnice Orašje i član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, ministri u Vladi: Damir Živković i Mato Brkić, kao i Marko Vukić, pomoćnik direktora Ureda za razvoj i europske integracije Županije Posavske.

    Na sastanku se razgovaralo o unapređenju prekogranične suradnje, te o iskustvima Hrvatske u korištenju fondova EU. Izražena je obostrana želja za nastavljanjem još intenzivnije suradnje u brojnim oblastima od gospodarstva (posebice između Ureda za razvoj i europske integracije Županije Posavske i Razvojne agencije Vukovarsko -srijemske županije), poljoprivrede, do drugih segmenata života. Na sastanku je otvorena i tema suradnje na području zdravstva, te je potvrđena dosadašnja dobra suradnja bolnice u Vinkovcima s bolnicom u Orašju. Dogovoren je daljnji nastavak i unaprjeđenje te suradnje.

    U izjavi za medije predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić je kazao: – Ovo je bio sadržajan sastanak s našim prijateljima iz Vukovarsko-srijemske županije, prve susjedne županije u Republici Hrvatskoj. Graničimo se s Vukovarsko-srijemskom i Brodsko-posavskom županijom, dakle, usmjereni smo i opredijeljeni da razvijamo suradnju iz razloga dobro susjednih odnosa, povezanosti našeg stanovništva, prostorne sličnosti, sličnosti naših gospodarstava. Opredijeljeni smo također da surađujemo u prekograničnim projektima u kojima dobivamo mogućnost korištenja iskustava tih županija, osobito Vukovarsko-srijemske županije kod pisanja projekata za sredstava Europske unije. Analizirali smo dosadašnja iskustva u projektima prekogranične suradnje i dogovorili njeno intenziviranje. Otvorili smo i temu zdravstva kao primjera dobre suradnje, koju su potvrdili ravnatelji bolnice u Vinkovcima i bolnice u Orašju. Želimo da se taj primjer dobre prakse prenese i na druge oblasti iz života naše dvije županije. Otvorili smo i pitanje suradnje u oblasti poljoprivrede, osobito u segmentima prenošenja iskustava u oblasti navodnjavanja i vođenja tih projekata. Još jedanput zahvala županu kao osobi koja i lobira i promovira naše interese i u Zagrebu, što je za nas jako bitno, kazao je predsjednik Vlade Topić.

    Damir Dekanić vukovarsko-srijemski župan također je izrazio spremnost za nastavljanjem odlične suradnje dvije susjedne županije. Uz ostalo je kazao: -Ovo je bio jedan vrlo koristan sastanak u znaku želje za još boljom suradnjom, što ne znači da i do sad nismo odlično surađivali, međutim, želimo tu suradnju produbiti, želimo što bolju suradnju u niz segmenata i sektora u razvoju društva. Fokusirali smo se na teme poljoprivrede, navodnjavanja, tema iz oblasti zdravstva, a dotaknuli smo se i teme gospodarstva, subvencija u gospodarstvu, te društvenih djelatnosti, sporta, kulture, udruga itd. Mislimo da prostora za suradnju ima jako puno jer dijelimo isti životni prostor, iste ili slične probleme. Želimo biti na usluzi Županiji Posavskoj i surađivati u projektima. Želimo pojačati i prometnu povezanost, u budućnosti govoriti o možda dodatnom mostu koji će povezivati dvije obale Save, intenzivirati i društvene i sportske komunikacije, uglavnom, sve ono što će poboljšati život stanovnika. Naišli smo na sugovornike koji žele isto, stoga želim pohvalili ovu inicijativu predsjednika Vlade na „buđenju“ nekih starih projekata. Dotaknuli smo se i teme energenata na našim prostorima, razgovarali o mogućnosti razvoja i u tom sektoru, a sve s ciljem da se omogući kvalitetniji i ugodniji život, naglasio je župan Dekanić.

    spot_img
    spot_img

    Posljednje obavijesti