Više

  Ministri BiH i Hrvatske u Donjem Svilaju položili kamen temeljac za gradnju međudržavnog mosta između BiH i RH

  Najčitanije

  Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko, ministar pomorstva,prometa i infrastrukture Oleg Butković i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić položili su danas (14.09.) kamen temeljac za početak radova na međudržavnom mostu između BiH i RH kod Svilaja (općina Odžak) vrijedan 22 milijuna eura. Svečanost je održana uz veliki broj dužnosnika iz BiH i Hrvatske, predstavnika veleposlanstava dviju država, predstavnika Vlade Županije Posavske na čelu sa premijerom Marijanom Klaićem i ministrima u Vladi, općinskih struktura vlasti, predstavnika vjerskih zajednica, gospodarstvenika, kao i mještana naselja kroz koje će prolaziti trasa koridora Vc. Svečanost je upriličena na lokaciji u blizini rijeke Save gdje će poniknuti most.

  Dva KUD-a iz Odžaka, HKD Napredak i BZK Preporod uoči ceremonije pozdrava izveli su svoj program nakon kojeg su prigodne riječi uputili načelnik općine Hajrudin Hadžidedić, ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko, Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture u Vladi RH i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.
  -Ovo je povijesni trenutak u izgradnju cestovne infrastrukture u BiH jer ovaj most neće povezivati samo BiH i RH nego je on jedan od najvažnijih infrastrukturnih objekata na trasi pan-europskog koridora Vc. Današnje otvaranje radova, koji će za dvije godine poboljšati cestovnu povezanost BiH i RH, preduvjet su za bolju povezanost ovih regija. Interes BiH za cestovnu povezanost je nemjerljiva, osobito zbog činjenice da se BiH nalazi na mreži EU koridora koji izravno povezuju različite regije i krajeve Europe i time se BiH kvalitetno integrira u EU tokove, kazao je u Donje Svilaju ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko.

  – Ovo je veliki dan ne samo za BiH i RH kao i cijelu regiju, već i za Posavinu i Slavoniju, kako bi se odliv stanovništva sa ovih prostora zaustavio jer ovdje ima uvjete za prosperitetnu budućnost. Naglašavam važnost financiranja projekata od strane EU. Hvala na takvoj potpori EU i poruka da se na tome ne zaustave, te ujedno zahvaljujemo resornom ministarstvu BiH na konstruktivnoj suradnji, kazao je Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture u Vladi RH.
  -Mostovi su oduvijek bili simboli povezivanja država i naroda, a ovoga puta to je i doprinos protoku ljudi, roba i kapitala. Ovaj most predstavlja i simboliku prioriteta na kojima se angažira Vijeće ministara BiH, a ujedno će učvrstiti suradnju dvije države, naglasio je Zvizdić. Načelnik općine Odžak Hajrudin Hadžidedić naglasio je također značenje mosta koji će dati impuls gospodarskom razvitku, te umanjiti aktualni val odlazaka ljudi iz Posavine.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti