Više

  U Vidovicama i Orašju sadržaji obilježavanja 23. listopada Dana općine Orašje

  Najčitanije

  Na današnji dan 23. listopada 1992.g. nadljudskim naporima i nesebičnom hrabrošću branitelja, postrojbe 106 HVO brigade Orašje, poražena je neprijateljska vojska i oslobođene okupirane Vidovice, a dva dana kasnije i Kopanice, čime je vraćena i očuvana današnja teritorijalna cjelina općine Orašje. U povodu Dana općine organizirani su prigodni sadržaji u znaku prisjećanja na 287 poginula branitelja koji su svoje živote ugradili u današnju slobodu. Tijekom Domovinskoga rata bilo je više od 1. 200 ranjenih branitelja 106 HVO brigade Orašje. U sjećanje na poginule i umrle branitelje brojna izaslanstva i gosti položili su vijence i upalili svijeće kod Spomen obilježja u Vidovicama, nakon čega je u crkvi Sv. Vida služena i Sv. misa za poginule branitelje koju je predvodio vlč. Ilija Janjić. Obilježavanje Dana Općine Orašje nastavljeno je u Orašju. Ispred oba Spomen obilježja u parku položeni su vijenci i cvijeće i upaljene svijeće u znak vječnog sjećanja na poginule branitelje.

  U Orašju u kino dvorani održana je i svečana sjednica Općinskoga vijeća kojoj je bio nazočan i predsjednik FBiH Marinko Čavara, brojni gosti iz RH među kojima veleposlanik RH u BiH Ivan del Vechio i generalni konzul RH u BiH Ivan Bandić, gradonačelnici iz RH. Predsjednik OV Orašje Mario Oršolić predstavio je rad Općinskoga vijeća, a prigodne riječi uputio je i načelnik Stanko Vincetić u znaku urađenih i aktualnih projekata kao i planova za naredno vrijeme.
  Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić zahvalio se općinskom načelniku i administraciji na,  istaknuo je, otvorenoj i korektnoj suradnji iz koje su nastali infrastrukturni projekti od interesa za zajednicu. -Zajedno smo realizirali projekte iz oblasti cestovne infrastrukture, hidromelioracijskih radova (izgradnja kanala), iz oblasti zaštite od štetnog djelovanja vode i kapitalnih ulaganja. Veoma važan je projekt proširenja gradske kanalizacije kao i izgradnja nove sportske dvorane i njenog vanjskog uređenja. Vlada Županije Posavske i dalje će biti otvorena za suradnju, ne samo sa općinom Orašje, već sa sve tri općine Županije Posavske, kazao je premijer Klaić. Prigodne riječi za Dan općine uputili su također predstavnici grada Garešnice ( gradonačelnik Josip Bilandžija i Velimir Žunac), a na kraju čestitanje za Dan općine Orašje uz prigodne riječi uputio je predsjednik FBiH Marinko Čavara. Podsjetio je na herojsku povijest Domovinskoga rata i na području Posavine, ali i na katastrofalne poplave iz kojih se Posavina ponovo podigla. -Moramo osigurati na mikro prostoru što bolji život bez obzira na složeno okruženje i brojne nepoznanice. U takvom vremenu EU put jedino može donijeti mir i stabilnost BiH, zaključio je predsjednik Čavara.
  Na svečanoj sjednici javna priznanja Zlatne plakete, odlukom Općinskoga vijeća Orašje dobili su Crveni križ Orašje za doprinos u humanitarnom radu i Bakir Beširević iz Orašja, za zasluge u oblasti sporta.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti